Korábban a Jobbikban politizált az a roma férfi, aki úgy került be a hírekbe, mint Semjén Zsolt Kanadába emigrált tanácsadója. A KDNP szerint ugyan valóban volt közvetett kapcsolatuk a férfival, de tagadják, hogy a kormányfő-helyettes tanácsadója lett volna, és állítólag meg is szakították vele a kapcsolatot, amikor tudomásukra jutott jobbikos háttere.

 

Hosszú évekig a Jobbik tagja volt az [origo] információi szerint az a Kanadába nyáron kivándorolt, roma származású férfi, akiről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egykori főtanácsadójaként írt csütörtöki cikkében a Népszava.

A lap szerint a történész, politológus Kamarás István, a KDNP pártalapítványa, a Barankovics Alapítvány Roma Műhelyének elnökeként hosszú ideig rendszeres előadója volt a kormány roma értelmiségieknek szervezett beszélgetéseinek, majd Semjén Zsolt főtanácsadójává nőtte ki magát 2010-re.

A férfi idén júliusban azonban családjával együtt menedékjogot kért Kanadában, amit a lapnak azzal indokolt, hogy „nem akarta nevét adni a kormány szerinte cigányokat megnyomorító intézkedéseihez”, és „nem akart beállni azok sorába, akik bőséges javadalmazást és jól csengő címet kapnak, de kritika és ellenállás nélkül kell fogadniuk és közvetíteniük a romák felé azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyekről a döntéshozók is tudták, hogy erős ellenállást fognak kiváltani a roma közösségekben és a roma értelmiségben”. Kamarás távozása közvetlen okának azt nevezte, hogy júniusban figyelmezették: ahhoz, hogy megmaradjon státusában, csendben kell maradnia.

A KDNP csütörtöki, a Népszava cikkére reagáló közleményében cáfolta, hogy Kamarás a miniszterelnök-helyettes tanácsadója lett volna „Kamarás soha nem volt sem pártelnöki, sem miniszterelnök-helyettesi főtanácsadó, csak a KDNP alapítványa támogatásával létrehozott, roma fiatalok integrációját önálló egyesület, a Barankovics Roma Műhelyének elnöke volt” – írta a párt közleménye.