Havonta bruttó 1,3 millió forintot keresnének jövő szeptembertől a frakcióvezetők az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslat szerint, amelyet Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője terjesztett be a parlament elé. További 10 fideszes frakcióvezető-helyettes kaphatna biztosan több mint 990 ezer forintot, míg a többi képviselőcsoportból összesen 8 helyettes vezető keresne ennyit. A képviselők fizetése havonta 745 ezer forint körül alakulna. Kormánypárti képviselők azonban még ezt is keveslik, további bizottsági pótlékokat, több benzinpénzt követelnek.

 

 

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíja jövőre megegyezne a helyettes államtitkárok alapilletményéből, illetménykiegészítéséből, vezetői pótlékából álló illetményének összegével – ezt javasolja Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A helyettes államtitkárok havi alapilletménye a 38 500 forintos köztisztviselői illetményalap 9-szerese, ami 346 500 forint. Ehhez jön még az alapilletmény fele illetménykiegészítésként, ami további 173 250 forint, valamint az úgynevezett vezetői illetménypótlék, amely az alapilletmény 65 százaléka, vagyis 225 225 forint. Ez összesen 744 975 ezer, vagyis kerekítve 745 ezer forint.
Most sem szűkölködnek
a képviselők
A képviselők jelenlegi fizetése több elemből tevődik össze. Az alapdíj bruttó 231 900 forint. A bizottsági tagságért további 162 330 forint jár. Ha egy honatya egy másik bizottságnak is tagja, azért még 57 975 forintra jogosult. Vagyis két bizottsági tagsággal bruttó 452 205 forint fizetés jár. Nem szed össze sokkal többet az sem, aki valamelyik országgyűlési bizottságnak az elnöke, ő 278 280 forint plusz javadalmazást kap a képviselői fizetése mellé. A bizottsági alelnöki posztért 231 900 forint jár, a frakcióvezetők munkáját 278 280 forinttal, a helyettesekét 231 900 honorálják.
A képviselők ezen kívül jogosultak választókerületi pótlékra (korábbi nevén költségtérítésre), ami a választókerület és a parlament közötti távolságtól függ. Egy budapesti képviselő a pótlékokkal növelt tiszteletdíjának a 60 százalékát kapja. A Budapesttől 50-300 kilométerre lakó képviselők a tiszteletdíj 75-160 százalékára jogosultak. Emellett fix összegű, havi 115 950 forint lakhatási támogatás és havi 139 140 forintos alkalmazotti pótlék.s jár a képviselőknek.

A miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a kormánymegbízott, a miniszterelnöki biztos, a miniszterelnöki megbízott vagy a miniszteri biztos országgyűlési képviselői tisztségéért még a képviselői tiszteletdíj 30 százalékát is felmarkolhatja.

Továbbra sem lenne kötelező a képviselőknek rendszeresen bejárniuk a parlamentbe. A törvényjavaslat mindössze azt írja elő, hogy akkor csökken a tiszteletdíj összege, ha az országgyűlési képviselő igazolatlanul nem vesz részt a napirendben előre meghirdetett szavazások több mint egynegyedén. Vagyis a szavazások háromnegyedéről igazolatlanul is hiányozhat. Nem jelent túl komoly megkötést a bizottsági munkában előírt részvétel sem. A javaslat szerint akkor csökkenne az országgyűlési képviselő tiszteletdíja, ha bizottsági tagként több mint 5 ülésen nem vesz részt, és senkit nem hatalmaz fel arra, hogy képviselje.

Miniszteri fizetés a frakcióvezetőknek

Az országgyűlési képviselőcsoport vezetője legfeljebb a minisztereknek járó alapilletményből, illetménykiegészítésből, vezetői pótlékból álló illetmény összegével megegyező mértékű tiszteletdíjra lenne jogosult.

A miniszterek alapilletménye jelenleg a köztisztviselői illetményalap 15,6-szorosa, ami 600 600 forint. Az illetménykiegészítés az alapilletmény 50 százaléka, vagyis további 300 300 forint. Ehhez jön még a vezetői illetménypótlék, ami az alapilletmény 65 százaléka, ami 390 390 forint. Ez összesen 1 millió 291 ezer 290 forint.

Ennyit keresnek majd jövőre Lázár János, a Fidesz, Harrach Péter, a KDNP, Mesterházy Attila, az MSZP, Vona Gábor, a Jobbik, valamint Schiffer András, az LMP frakcióvezetői. Amennyiben az MSZP-ből kilépett képviselők részvételével megalakult Demokratikus Koalíció is frakciót alakít – erre az alkotmányügyi bizottság november közepi döntése szerint legkorábban április végén kerülhet sor -, a majdani képviselőcsoport vezetője, nagy valószínűséggel Gyurcsány Ferenc juttatása is ennyi lesz.

Összehasonlításképpen: felmérések szerint a magyarországi szakorvosok bruttó fizetése havonta megközelítően 240 ezer forint körül alakul. Vagyis a parlamenti frakcióvezetők 5 szakorvos fizetését tennék zsebre úgy, hogy semmiféle kötelezettségük nem lenne arra nézve, mennyi időt kell az Országgyűlésben végzett munkával tölteniük.
Pénzcentrum.hu