Az eszakhirnok.hu cikke nyomán akcióba lépett Szemes István

Miskolci családsegítő szolgálat

 

Földessy Judit Igazgató.

3530 Miskolc, Arany János utca 37.
E-mail: miskolc@mcsk.t-online.hu

 

Tárgy: Közérdekű adatkérés.

 

Tisztelt Földessy Judit Igazgató!

 

Egyesületünkhöz bejelentés érkezett az alábbiakról:

2011-11-21.-én a Családsegítő központ Lyukói kirendeltségére bejelentést tettek gyerek súlyos veszélyeztetése miatt.

A bejelentett kiskorú személy neve: Farkas Laura (10 hónapos)

A bejelentett helyszín: Miskolc Lyukóvölgy Elnök út 74256 hrsz és 74257 hrsz.

A bejelentés tartalmazta, hogy

– a nevezett csecsemő (és szülei) a bejelentett helyszínen életvitelszerűen élnek. A szülők súlyosan veszélyeztetik a gyermek testi,lelki és erkölcsi fejlődését azáltal, hogy nem biztosítják a gyermek megfelelő elhelyezését. ( kiságy, pelenkázó, fűthető helység, stb)

– Az áramvételezés is teljesen életveszélyesen és balesetveszélyesen, egy másik házból hosszabbítón van megoldva. Amennyiben az ÉMÁSZ intézkedik az engedély nélkül létesített életveszélyes magánvezeték tekintetében, abban az esetben normál esetben is a gyermek nevelése ellehetetlenül. (elektromos eszközök -hűtő, mosógép stb – használhatatlansága miatt)

– Az építési hatóság által a hrsz.-on lakható épület nincs nyilvántartásban és engedélyezési eljárás alatt sincs. A hétvégi telken kialakított „szerszámosbodé”lakhatásra alkalmatlan, – az előírt 6 négyzetmétert sem tudják biztosítani ez által. A lakhatásra alkalmatlan helyiségben a fűtőberendezés és a kémény biztonságos kialakítása, engedélye sincs megoldva, ezért balesetveszélyesnek, életveszélyesnek minősűl.

Megjegyzés: A lakcímnyilvántartó a jelenlegi jogszabályok alapján ilyen helyre lakcímkártyát nem adhat ki. (ennek kiadása hivatali visszaélés)

– A szülők szemétszállítási szerződéssel nem rendelkeznek, a szemetet fertőzésveszélyesen az udvaron halmozzák fel, ill. a környéken szétdobálják.

– A szülők engedélyezett Wc.-vel nem rendelkeznek, (szigetelt szennyvíztároló) megfelelő tisztántartását ez alapján el sem tudják végezni (szippantatás), ami szintén fertőzésveszélyes.

Megjegyzés: Vízbázis védelme miatt Miskolcon a szigetelt szennyvíztároló használata kötelező.

– Vízbekötéssel az ingatlan nem rendelkezik, a lakhatásra alkalmatlan „épületben” fürdőszoba nincs, ezáltal a gyerek tisztántartásáról a szülők nem tudnak gondoskodni.

– A kutya nincs beoltva, féregtelenítve, mely szintén veszélyezteti a gyermeket.

Megjegyzés: A kutya beoltásának dokumentumaival nem rendelkeznek.

 

A súlyos veszélyeztetés az alábbi videón is rögzítve lett:

http://eszakhirnok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=12312;lyukobanya-megprobalja-visszaszerezni-a-telket-a-ciganyoktol-a-tulajdonos&catid=10;video&Itemid=13

 

A bejelentésből megállapítható, hogy a súlyos veszélyeztetés megvalósul.

 

Tekintettel arra, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI.tv. 5.§.-a szerint a veszélyeztetettség olyan –

magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult – állapot, amely a gyermek

testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja, vagy akadályozza”.

És a 6.§ (5) bekezdése szerint „a gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással – fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez

A fentieket megalapozza még a – honlapjukon is megtalálható – Az ENSZ Emberi Jogok Nyilatkozatára, az ENSZ a Gyermek Jogairól szóló Egyezményre, az Emberi Jogok Európai Egyezményére valamint a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetségének Szakmai Kódexének elfogadása.

Ennek alapján a szociális munka olyan szakmai tevékenység, amely a szociális munkás felelősségét meghatározó etikai elveken alapul. A szociális munkás felelőssége, hogy saját kompetenciáján belül – a tevékenység szolgáltató vagy hatósági jellegének megfelelően – nyújtson szakmai szolgáltatásokat.

A szociális munkás felelősséget vállal a kliensek érdekeinek érvényesítése, valamint felelőssége a döntéshozók, ill. a közvélemény figyelmét felhívnimindarra, amiben a kormányzat, a társadalom vagy egyes intézmények felelősek a nélkülözés és a szenvedés kialakulásáért, illetve amivel akadályozzák ezek enyhítését.

Az Etikai Kódexet aláíró és csatlakozó szakmai szervezetek joga és kötelessége eljárni ezen ügyekben. A szociális munkás felelősséggel tartozik az általa vezetett segítő folyamatért, annak minőségéért.

 

Közérdekű adatkérés: A fenti bejelentés alapján milyen intézkedések születtek a miskolci családsegítő szolgálat részéről?

 

A hatályos törvények szerint a bejelentéstől számítva 30 napon belül (2011.12.21.-ig) kérjük a tájékoztatásukat.

 

Miskolc 2011-12-16

 

Tisztelettel:

Szemes István

Elnök

Települések Megmaradásáért Egyesület

Miskolc Major utca 3