Hihetetlen tokaji történetek. Májer elengedett saját hatáskörben vagy 15 millió kötbért

Bedobta a törülközőt Bodonyi Csaba, Tokaj főépítésze, aki már vagy húsz éve dolgozik együtt Májer Jánossal, (archív fotó)aki azon kevés polgármesterek közé tartozik, aki már a kommunizmusban, mint tanácselnök „nyomta az ipart” az akkor még lepusztult városkában.
Bodonyi homályos nyilatkozatot tett azzal kapcsolatban,

 

hogy miért hagyja el a várost. Valami olyamit mondott, hogy megromlott a légkör, és ő ilyen helyzetben nem tud dolgozni.
Siku Lóránt független képviselő, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke, aki indult a választásokon a polgármesteri címért, az eszakhirnok.hu-nak elmondta, a korábban látszólag olajozottan működő városvezetés mostanra megfáradt, és a választási eredményekből már látszott, hogy a korábbi stílusban már nem lehet Tokajt vezetni. Elmúlt az az időszak, hogy a Tokaj névvel minden pályázatot meg lehet nyerni. Olyanokat is, amelyek bőven a presztízs beruházások közé sorolhatók… Hat tagból áll a testület, ketten mindenben együtt szavaznak a polgármesterrel, négyen meg nem. Már májusban is kezdeményeztek egy vizsgálatot a képviselők a polgármester és az akkori megbizott jegyző által felvett hitellel kapcsolatosan – ami testületi döntés nélkül történt. Ebben az ügyben megállapították a szabálytalanságot, figyelmeztetésben részesítették az érintetteket, és folyik egy következő is abból a célból, hogy a testület és a lakosság tiszta képet kapjon a város gazdálkodásáról. Ez január végén várhatólag lezárul. Jelenleg egy miskolci ügyvédi iroda készít egy jelentést két vizsgált ügyben.
Az egyik tisztázásra váró ügy, hogy a főépítész, Bodonyi Csaba 82 millió forintért vállalta a Fesztiválkatlan tervezési munkáit, de a tervek nem készültek el időben, és Májer saját hatáskörben „– ismét testületi felhatalmazó engedély nélkül –elegengedett „cca” 8.5 millió kötbér kifizetést Bodonyi Csaba cégének. Hasonló eset volt a tokaji óvoda építkezésénél, ahol a megértő polgármester hasonló összegről mondott le (a város kárára), szintén testületi felhatalmazás nélkül – a kivitelező cég hasznára.
A képviselő szerint egyébként semmi bajuk Bodonyival, de ahogy mondani szokták, a hosszú barátság titka a szoros elszámolás. „Bár a főépítész mostanában becsületsértő megjegyzésekkel illeti a közérdekű kérdéseket feltevő képviselőket, ami szerintem méltatlanná teszi egy ilyen pozíció ellátására”, teszi hozzá.
Siku Lóránt szerint könnyen lehet, hogy az egész fesztivál katlan soha nem valósul már meg, mert a közbeszerzéssel kapcsolatos anomáliák miatt kicsúsznak az időből. Talán nem is baj, mert egy szűken 4000 ezres város a mai viszonyok szerint nem valószínű, hogy fenn tud tartani egy 2500 fő befogadására alkalmas, milliárdokból épülő létesítményt, amely csak nyáron üzemelhet.