A Fiatal Vállalkozók  Országos Szövetsége harmadik alkalommal hirdette meg az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, melynek győztese 2011-ben Varga Zoltán lett, aki a Szallas.hu Kft. alapító tulajdonosa, ügyvezetője. A négyéves online szállás­közvetítő cég rövid idő alatt piacvezető pozíciót szerzett Magyarországon, és tavaly kezdte meg működését a szomszédos országokban is. A Sanoma Media Budapest Zrt. november elején ötven százalékos tulajdonrészt vásárolt a Szallas.hu-ban. A nyertest sikerének titkáról kérdeztük.

 

– Jobban szerettem volna, ha a díjat a csapatunk kapja, mert nyilván nem egyedül enyém az érdem: a mi igazi tőkénk a munkatársaink. 2007 végén, huszonnégy évesen kezdtük el a miskolc-szallas.hu-val, de nem tudtuk, és nem is akartuk rögtön az egész országot lefedni. Gondoltuk, legyünk piacvezetők először Miskolcon, majd a vidéki nagyvárosok jöttek, és végül 2008 áprilisában indítottuk el a szallasguru.hu-t, 2009 októberében pedig sikerült megvásárolni a szallas.hu domainnevet. Nagyon tudatos építkezés zajlott, de egyszerre mindig csak aprókat lépve. Többen a Miskolci Egyetemen végeztünk, főleg informatikai szak­emberek vagyunk, egy-két év korkülönbséggel. Van, aki a keresőoptimalizálásban jó, mások a grafikában, és van olyan kollégám, aki marketinget is hallgatott az egyetemen. A munkamegosztást nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki tudja pontosan, hogy mi a feladata, és a maga területén haladjon előre. Nincs nálunk lemorzsolódás, lojálisak a kollégák, senki nem ment el az elmúlt idő alatt, talán azért is, mert nem szoktunk minimálbérből foglalkoztatni senkit. Jelenleg huszonhárman vagyunk, de mások mellett informatikai szakemberekre is szükségünk lesz még, így a létszámunk jövő nyárra feldúsulhat harmincra.

Miért pont a szállásközvetítés területén kezdett el mozogni? Kívülről telítettnek tűnik a piac, elég csak a couchsurfingre vagy más ingyenes szálláslehetőségekre gondolni.

– Semmi sincs ingyen, szerintem, és a válság alatt az emberek még tudatosabban keresnek szállást, akár háromezer forintos különbségeket is figyelembe vesznek, és még jobban megnézik, hogy egy napi párszázas látogatottságú, vagy egy napi húsz-nyolcvanezer látogatót vonzó oldalban bíznak-e meg.

Korábban több webes vállalkozásunk volt, kerestünk olyan területeket, ahol nincs még igazi piacvezető, és valami újat tudunk felmutatni. Gondolkodtunk az ingatlanokon, illetve a használtautó-piacon is, de úgy tűnt, hogy azokban vannak már olyan cégek, akik a maguk területét igazán jól csinálják. A szállásközvetítésnél viszont úgy éreztük, hogy nem használják ki eléggé a már jelen lévő oldalak például a nyelvtudásban rejlő lehetőségeket. Például ha külföldről jön valaki, és Magyarországon szállást akar találni, elég kevés olyan honlap van, amely ebben idegen nyelveken segítséget nyújthatna, és széles körű a kínálata.

Ezen túlmenően miben hoztak önök igazán újat?

– Új üzleti modellt alakítottunk ki azáltal, hogy nem kérünk a szállásadóktól fix összeget, mondjuk tízezer forintot egy évre, hogy jelen lehessenek nálunk, hanem csak a rajtunk keresztül megvalósult szállásfoglalásokért kérünk százalékot. Ez a szálláshelyeknek is jó, mert nem fizetnek ki olyan megjelenésekért pénzt, amelynek az eredményei ellenőrizhetetlenek, illetve bennünket is kényszerít, hogy mindig kitaláljunk valami újat, folyamatosan dolgozzunk. Ha év elején megkapnánk a fix összeget, akkor lehet, hogy tizenkét hónapig ülnénk a babérjainkon, hiszen a pénzt a szállásadótól már beszedtük.

A bevétel nagy részét újra és újra megfelelő marketingre költjük. Folyamatosan új fejlesztésekkel, naponta új ötletekkel állunk elő, ami kemény tempót jelent.

Például nagy hangsúlyt helyezünk a visszajelzésekre. A nálunk foglaló vendégek a távozás utáni második napon kapnak egy linket, ahol az adott szállodáról véleményt mondhatnak, és ez nyilvánosan meg is jelenik. Ez a link úgy van megalkotva, hogy ne lehessen vele visszaélni, ne írhasson olyan kívülálló degradáló dolgokat, aki nem is járt ott, vagy dicsérő véleményt, aki esetleg csak a tulaj haverja. Kérjük a szállodákat ezenkívül arra is, hogy jelezzenek vissza, hogy mi a véleményük a mi munkánkról.

Önök miért nem akartak külföldre menni vagy multicégeknél elhelyezkedni a diploma után, mint azt a felmérések szerint a magyar fiatalok többsége tervezi?

– Először ki akartam próbálni magamat, gondoltam, csak akkor dirigáljon más, ha nekem egyedül nem megy. Talán az is számított, hogy láttam már vállalkozást működni. A szüleim vállalkozók, meg is lett volna ott a helyem, szerették volna, ha velük dolgozom, de másképp döntöttem, s ezt ők tiszteletben tartották.

Mit csinálna ma másképp?

– Állandóan nyelviskolába járnék. Beszélek ugyan angolul és németül középfokon, de ezeken kívül leginkább oroszul, valamint szlovákul és lengyelül is jó lenne, ha tudnék. Az orosz óriási piac, és a lengyelek piaca is negyven-hatvanmilliós. Szlovákia ugyan nem olyan nagy, de a beutazási kedv és a szlovákok utazhatnékja miatt mégis megéri vele foglalkozni.

Milyen továbblépési lehetőségeket lát még a cégük előtt?

– Jelenleg hat nyelven elérhető az oldal, és Szlovákiában, Romániában és Ausztriában is jelen vagyunk. Az, hogy a Sanoma beszállt a cégbe, hoz új lehetőségeket és tőkét, megnyílik az út egyéb országok irányába. Egy idő után egész Európában jelen lehetünk, sőt talán még a további terjeszkedésen is érdemes gondolkodni.

Mit javasolna azoknak, akik most indítanak vállalkozást, merre induljanak?

– A termék-előállításban nem hiszek, mert Kína pillanatok alatt lemásol mindent. Egyértelmű, hogy a szolgáltatásoknál online területen van még potenciál.
 hetek.hu