Családi napközi indult  Szendrőládon. Az iskola utáni foglalkoztató intézményt a már több mint egy éve működő Szendrői Református Családi Napközi mintájára hozták létre.
A szolgáltatás keretében hátrányos helyzetű, általános iskolás korú gyerekeknek szerveznek délutáni programokat. A szendrőládi református parókián kialakított két csoportszobában tizennégy fő számára tudnak helyet biztosítani. A foglalkozások során nemcsak az iskolai feladatokat segítenek megoldani a diákoknak, hanem olyan programokat is kínálnak, amelyek a gyerekek szociális készségeit fejleszthetik.
„Megtanítjuk őket az alapvető tisztálkodási szabályokra, az étkezés előtti és utáni szokásokra, de a kerti munkákba is szeretnénk bevonni őket, hogy megtanulják rendben tartani lakókörnyezetüket” – nyilatkozott Benke András. A szendrői lelkipásztor elmondta, a településen kifejezetten magas a mélyszegénységben élők száma, így a szolgáltatás célja, hogy kiutat mutasson a hátrányos helyzetből. Hozzáfűzte: a családi napközi a lakóközösség együttélését is szolgálja. „A kiscsoportokban folyó munka lehetővé teszi a személyre szabott foglalkozásokat, de a kezdeményezés munkahelyteremtő szándékkal is bír, ami különösen fontos ebben a régióban” – fogalmazott a lelkész, akitől megtudtuk: az intézmény jelenleg két csoportvezetőt, és egy állandó segítőt foglalkoztat. Benke András kiemelte: a nehéz életkörülményekre való tekintettel szeretnék elérni, hogy a szolgáltatás teljes mértékben térítésmentes legyen.
A szendrőládi családi napközi elindulásával egyidőben Hejőcsabán házi segítségnyújtó szolgálat kezdte meg működését. A szolgáltatás beindítására december 1-jével kapott engedélyt a fenntartó Hejőcsabai Református Gyülekezet. A Gondviselés Református Szeretetszolgálat a társdalom idősebb tagjait támogatja a hétköznapi teendőkben, úgy mint a bevásárlásban, vagy a gyógyszer kiváltásában, beszerzésében – mondta Jobbágy Bertalan hejőcsabai lelkipásztor. A segítségnyújtás jelenleg Miskolc egész területét érinti, amit a tervek szerint szeretnének kiterjeszteni Edelény, Szikszó és Tiszaújváros körzetére is. A lelkész elmondta, ennek érdekében már felvették a kapcsolatot az érintett települések gyülekezeteivel, lelkipásztoraival.
tirek.hu