Hetvenöt éves korában elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos – jelentette vasárnap a közszolgálati cseh televízió.

 

Havelnak évek óta súlyos egészségügyi problémái voltak, s az utóbbi félévben szinte minden programját lemondta. Legutóbb egy hete jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor Prágában a dalai lámával találkozott.

Kétszer volt cseh elnök

A színházi szerzőként induló Havel polgári származása miatt a szocialista Csehszlovákia preifériáján tevékenykedett. Tagja volt az ellenzéki mozgalomnak, szóvivője volt a Charta ’77-nek.

Az ellenzék vezetőjeként fontos szerepe volt az 1989-es bársonyos forradalomban. Ő lett a szabad Csehszlovákia első köztársasági elnöke. Kormányzása alatt saját minisztereivel került ellentétbe, mert a társadalmi igazságosság nevében nem értett egyet a gazdasági váltás ütemével, a kapitalizmus bevezetésének módjával. Amikor a szlovákok deklarálták függetlenségüket, lemondott. Ezek után még kétszer választották meg, 1993-ban és 1998-ban.

Személyes presztizse, elismertsége sokat segített Csehország mai szerepének, elfogadottságának kialakulásában, de munkássága nyomot hagyott az Európai Unió képének formálásában is.