Ezzel veszélybe kerülhet az ipari parkban  működő vállalkozások mintegy 1500 dolgozójának munkahelye.
„Tisztelt Igazgató Úr/Hölgy! Tájékoztatjuk tisztelt szerződéses partnereinket, hogy az általunk közvetített és az ÉMÁSZ-tól származó áramszolgáltatási tevékenység bármely nap – a Digép Ipari Park Kft. hibáján kívüli okokból – beszüntetésre kerülhet, így kérjük, hogy erre a lehetőségre is készüljenek fel. Tájékoztatjuk, hogy cégünk a maga részéről mindent megtesz az előbbiek megakadályozása érdekében. Tájékoztatjuk továbbá, hogy 2011. december 31-ét követően a további áramszolgáltatás a jelenlegi feltételek mellett nem lesz fenntartható, és a 2012. évre vonatkozóan egyelőre bizonytalan és nem is garantálható. Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét. Tisztelettel: a Digép Ipari Park Kft. tulajdonosai és vezetése”. Ezt a december 21-én kelt körlevelet kapta meg a Digép Ipari Park területén működő, összesen mintegy 1500 embert foglalkoztató több tucat kis- és középvállalkozás vezetője karácsony előtt. A helyzet mára annyiban változott, hogy kedden 10 óra 40 perckor az Émász valóban ki is kapcsolta a szolgáltatást.

 

Mindez a sors furcsa fintoraként közvetlenül azután történt, hogy a tarthatatlan helyzetre sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az ipari park bejárata előtt a miskolci önkormányzat MSZP-frakciójának két tagja, dr. Mokrai Mihály és dr. Tompa Sándor. Ők elmondták: a parkban működő vállalkozások részére a DIP Kft. biztosítja a villamos energiát, azaz, ha a DIP nem kap áramot az ÉMÁSZ-tól, az összes többi cég sem kap. Tudomásuk szerint az ÉMÁSZ – elsősorban a nagy hálózati veszteségre hivatkozva – nagyon drágán adja az áramot a DIP-nek, az általában használatos 35-40 forint/kilowattóra helyett 85-100 forintért. Ez is oka lehet annak, hogy a vállalkozások, s így a DIP is elmaradt a számlák fizetésével (több, a parkban működő cég vezetője viszont azt mondja, ők pontosan fizettek a DIP-nek, az viszont nem fizette ki az ÉMÁSZ-t, főleg azért, mert a szintén a parkban működő, vasúti kerekeket és tengelyeket gyártó társaság több tízmillióval tartozik a parkot működtető cégnek. Az ügy pikantériája, hogy a DIP-nek és a DIP legnagyobb adósának ugyanaz a személy a tulajdonosa).

Az MSZP-frakció két képviselője szerint Miskolc városának (elsősorban dr. Kriza Ákos polgármesternek), mediátori szerepet betöltve, közvetítenie kellene az áramszolgáltató, a DIP, és az ipari park területén működő vállalkozások között. Áram nélkül ugyanis termelés sincs, s ha nincs termelés, komoly veszélybe kerülhet 1500 munkahely. Ez viszont a város életében katasztrofális következményekkel járhat, hiszen dr. Mokrai Mihály információi szerint január 1-jével a Holcim Hungária hejőcsabai gyárából is elküldik azokat a munkásokat, akik a termelés leállítása után még állásban maradtak. Szerintük megoldás lehetne például, ha az áramszolgáltató átvenné a DIP tulajdonában lévő hálózat üzemeltetését, fejlesztené azt, s minden egyes cégnek külön-külön szolgáltatná az áramot. Úgy vélik, Miskolcnak komoly szerepe és ráhatása lehet az ügyre, hiszen éppen novemberben kötöttek együttműködési megállapodást az ÉMÁSZ-szal-írja az eszakonline.hu