Szerdától 6-6  forinttal ismét drágul a benzin és a gázolaj – 2012. január 2.
A vasárnapi, áfaváltozás miatti benzin- és gázolaj-áremelés után szerdától további 6-6 forinttal drágulnak az üzemanyagok.
Rekordmagasságba emelkednek szerdától a hazai üzemanyagárak, a drágább töltőállomásokon 450 forintba is kerülhet a gázolaj literenként.
Nem meglepő, számítottunk rá, mégis fájdalmas: nem elég a január 1-jén életbe lépett, a benzin nagykereskedelmi árát 6,12, a gázolajét 6,48 forinttal emelő áfaváltozás, szerdától további 6-6 forinttal drágul mindkét üzemanyagfajta.

 

Az újabb áremelés oka ezúttal az üzemanyagok nemzetközi drágulása, illetve a forint, dollárhoz viszonyított gyengülése. A már most is történelmi magasságban álló benzinár szerdától átlagosan literenkénti 412 forintra kúszik, s a gázolaj 434 forintos literenkénti átlagára is minden eddiginél magasabb lesz. Szintén példa nélküli, hogy egyetlen hét leforgása alatt 12-12 forinttal lett magasabb mindkét üzemanyagfajta literára. Mivel a kutak közötti áreltérés továbbra is akár 20 forintos (azaz közel 5 százalékos mértékű) lehet, szerdától a drágább töltőállomásokon jó eséllyel a 450 forintos literenkénti árszintet is átlépi majd a gázolaj, s a 430 forintot a benzin ára.