Téli gumi, lánc, káron túli  mentési költségek

Ausztria. Április 15-ig  a téli szabályok vannak érvényben az osztrák utakon. Ez a személyautók esetében annyit jelent, hogy télies útviszonyok esetén csak téli gumival vagy hólánc segítségével szabad közlekedni. A szabály havas, hókásás, illetve jeges utakra vonatkozik, tehát elvileg azonnal érvénybe lép, ha például egy nedves útszakasz hajnalra lefagy, vagy útközben elkezd esni a hó. Ilyen esetekben már megbüntethetik a rendőrök azt, aki nyári gumival közlekedik.

Mind a négy kerékre olyan téli gumit kell szerelni, aminek legalább 4 milliméteres a profilja. A négy évszakos gumikat elfogadják, ha az M+S rövidítés szerepel rajta.

Szlovákia

Kötelező a téli gumi, ha az útburkolaton összefüggő a hótakaró vagy jegesedés tapasztalható. A 2008 előtt érvényben lévő 1,6 miliméter mélység helyett már 3 miliméter a kötelező a gumiknál.

Szlovénia

November 15-től március 15-ig tart a téli szezon az utakon. Ebben az időszakban kötelező a téli gumi használata, sőt nagy havazásokkor a hólánc meglétét is ellenőrizhetik a határon. Érdekes, hogy a szlovén szabályok értelmében elég két téli gumit szerelni az autóra.

Olaszország

Nem egységes a szabályozás az országban, ami érthető a különböző éghajlati viszonyok miatt. A francia határ közelében fekvő Aosta-völgyben például október 1-jétől április 15-ig kötelező a téli gumi, sőt sokszor a hólánc is. A síterepekhez vezető hegyi szerpentineken szintén sokszor kötelező a hólánc.

Franciaország

A téli gumi általánosan nem kötelező, viszont a hólánc kötelező tartozék és a táblával jelzett szakaszokon kötelező használni őket télies útviszonyok idején. A hegyvidékeken szinte minden hipermarketben lehet hóláncot venni, ha esetleg valaki ezek nélkül indulna útnak.

Svájc

Hivatalosan semmi nem kötelező, viszont mindenkitől elvárják, hogy az útviszonyokhoz való felszereléssel induljon el. Ha valaki nyári gumival elakad, vagy balesetet okoz, akkor általában az okozott káron túl a mentési költségeket is megfizettetik vele.