Trendi kocsi a perzsáktól

Támad az iráni autógyártás:  a Khodro legújabb modelljei már Euro 5-ös károsanyag-kibocsátású motorokat kapnak. Van, amelyik gázzal is megy.

 

 

Még az idei év végén, legkésőbb 2013 elején boltokba kerülnek a Közel-Kelet legnagyobb gyártójának számító IKCO (Iran Khodro Company) új modelljei, a legfrissebb – saját – fejlesztésű, gázzal is tankolható motorokkal, amelyek a hírek szerint már megfelelnek az Euro 5-ös károsanyag-kibocsátási normáknak. A régebbi Peugeot-kat, Suzuki Grand Vitarát is készítő és forgalmazó Iran Khodro tervei között szerepel, hogy 2016-ra termelése felét már exportálja (ami 600 ezer autót jelenthet), az elsődleges piac Oroszország.

A normál benzinesként két esztendeje, a jövőben dízelmotorral is elérhető (Peugeot 206 Sedan alapú) Runna, illetve az áprilistól kapható, minden „idegenkezűség” nélkül épített Dena – 500 literes csomagtartóval bíró – szedánok TU5 és EF7 kódjelű erőforrásai a gyártó szerint kifejezetten takarékos üzeműek lesznek. A Dena kvázi luxusautóként front és oldallégzsákokat, ABS-t, 4 tárcsaféket, kulcs nélküli nyitást, Bluetooth-kihangosítót, MP3-at olvasó hifit, puccos LED-es nappali menetfényt is kínál – meg kell hagyni, a kulcs nélküli nyitás vélhetően nem más, mint a távirányítós központi zár.

Hivatalos fogyasztási adatokkal még nem szolgálhatunk (a nem hivatalos 7,2 l/100 km-es átlag európai szemüvegen át elég gyatra – bár a benzinhez képest még mindig olcsó autógázból nem is olyan rossz érték), annyit tudni, hogy a most még csak Euro 4-es, 1,7 literes, kettős üzemű benzines/gázos motor szívóként 115, turbófeltöltéssel 150 lóerős, a hozzákapcsolt váltó 5 fokozatú manuális.