22,9 millió forint darabonkénti ára az új mentőknek

Óriási méreteihez és közel 3,9  tonna megengedett össztömegéhez képest viszonylag szerény méretű, 2,0 literes, de erőteljes, 163 lóerős, 400 Newtonméter nyomatékú közös nyomócsöves (CR TDI) turbódízel hajtja az új mentőautót

 

Jobb oldalt a fülkébe lehet jutni a tolóajtó elhúzásával, a balon pedig ugyanez egy tárolórekeszt nyit
Régen, egészen pontosan 4 éve kapott új autókat az Országos Mentőszolgálat, most azonban fiatalodik a közel kétszer ilyen idős átlagéletkorú park. Már tavaly év végén megérkezett ugyanis 11 példány abból a 37 darab középmagas tetős, 163 lóerős 2.0 CR TDI turbódízellel hajtott Volkswagen Crafterből, melyeket 850 millió forintért vásárolhatott az Országos Mentőszolgálat. Noha a szerződés szerinti átadási idő január 31., az autókat szállító cég logisztikai okokból döntött az előteljesítés mellett, aminek a megrendelő természetesen csak örülni tudott, hiszen így már a megfelelő engedélyeket, illetve a rendszámokat is megkaphatták az első Crafterek, s azok a mai napon szolgálatba is állhattak.
Elsőre húzósnak tűnhet a 22,9 millió forintos darabonkénti ár, ám amennyiben azt vesszük, hogy 4 év/240 ezer kilométer, ezen időszak alatt az előírt karbantartási műveleteket is ingyenessé tevő garancia él rájuk, valamint, hogy teljesen felszerelt, az EN 1789 szabvány szerinti C típusú, azaz legmagasabb felszereltségű mentőautókról van szó, már igencsak jutányosnak nevezhetjük azt.

Külföldi mintára kapnak mostantól sárga fényezést a mentőautók
A Crafterek az eddigi fehér színtől eltérően láthatóbb, sárga fényezést kaptak, s fényvisszaverő csík is bőven került rájuk. Nem csak dukkóból, szlogenből is frisset viselnek: „Hivatás az életért”. A 37 Crafter mellett idén egyéb új mentőautók csatasorba állítása is várható, ugyanis a január végéig átadandó Volkswageneken túl már most folyamatban van 23 másik példány beszerzése további 574,5 millió forintból, s január elején a Nemzeti Erőforrás Minisztérium európai uniós forrásból további 1,45 milliárd forintot csoportosított mentőautó-beszerzésre, melyből még idén további 200 esetkocsi megvásárlására kerülhet sor. Összességében tehát 2,775 milliárd forint értékben, 260 új kocsival az OMSZ 330 kiöregedett példánya lesz kiváltható – a megbízhatóbbnak ígérkező új példányokkal kevesebb pótra lesz szükség.
Az új mentők nem csak megbízhatóbbak, takarékosabbak is lesznek a korábbiaknál, a tavaly frissített Crafter 400 Newtonméter nyomatékú, 163 lóerős dízelével például 7,7 l/100 km a vegyes fogyasztási érték, ami közel 3,9 tonnás összsúlyához mérten bizony igen kedvező adat. A strapás üzem miatt a mentőautók megerősített futóművel és növelt kapacitású, 100 amperórás, 450 Amper indítóáramú akkumulátorral, valamint ahhoz passzoló 180 A generátorral állnak szolgálatba. A tervek szerint minden megyébe kerülő Volkswagen mentőautókkal a mai naptól lehet összefutni, a bennük utazást senkinek sem kívánjuk!