A mélyponton. A legrosszabbkor jött az extra hideg

Hétfőn markáns front nem vonul át a Kárpát-medence felett, de gyenge hidegfronti hatás érvényesülhet. A gyenge fronthatás csak a nagyon érzékenyek számára hozhat kellemetlenséget, viszont a beköszöntő tartós hideg annál többek számára – figyelmeztet a Meteoklinika.

 

Az immunrendszer a tél második felében a hónapok óta tartó fényszegény környezet és a természetes élelmiszerek vitamintartalmának csökkenése miatt hajlamos a legyengülésre, a tél végét követő mélypontját szoktuk tavaszi fáradtságnak nevezni. Fontos, hogy ez a mélypont minél kevésbé alakuljon ki, illetve akár el is kerüljük. A tartalékok megőrzésének két lába van: a fizikai és a pszichikai. A fizikai részt az öltözködés és étkezés teszi ki leginkább.

A hideg napokon a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a végtagok és a nyak védelmére. A rétegességnek leginkább a munkahelyen, iskolákban vesszük hasznát, mert a meghűlés mellett a fűtött helyiségekben való túlöltözöttség sem egészséges. Az étkezésben a változatosság, a zöldség és gyümölcsfélék, vitaminban gazdag savanyúságok fogyasztása is ajánlott, sőt most van ideje a táplálékkiegészítők fogyasztásának. A pszichikai téren pedig akkor tesszük a legjobbat, ha nem engedjük eluralkodni magunkon a téli sötétséget, bezártságot. Ezt pedig feszes programbeosztással, értelmes napi célokkal tudjuk elérni. A hideg ellenére érdemes a szabadban is minél több időt tölteni, különösen a napos időszakokban.

A szálló por koncentrációja a kertvárosi területeken és falvakban naplemente után átmenetileg az egészségügyi határérték dupláját is meghaladhatja, szerencsére ilyenkor nem sokat vagyunk a szabadban, és a hideg estéken a szellőztetés sem jellemző. A közlekedők reggelenként főként a folyók közelében és a felüljárókon találkozhatnak deres, csúszós útszakaszokkal. Napközben országszerte kedvező időjárási feltétekre számíthatunk.