Idén is kacsingatni fognak a békák a kocsonyákban Miskolcon február 24 és 26 között, amikor is megrendezésre kerül a „Miskolci kocsonyafesztivál”. A programsorozatnak idén külföldi díszvendége is lesz, méghozzá Románia, mely számos kulturális műsorral, kirakodó vásárral és művészeti bemutatókkal színesíti a kavalkádot. A kerámiák, szőttesek, fonott áruk, fajátékok, mézszobrok és ortodox ikonok gazdag kínálata mellett a román konyha jellegzetes ételének számító mititeit, illetve különböző kolbászféleségeket is megkóstolhatnak az érdeklődők.

 

A román kötődésű programok mellett a Kocsonyafesztivál számos további különlegességet is kínál: amellett, hogy széles kínálatban választhatnak a kocsonyákból, lesznek kézművesek, népművészek, őstermelők, bemutatkoznak élelmiszer ipari manufaktúrák, a látogatók megízlelhetik a legjobb borokat, illetve a meleg konyha valamennyi specialitását. A fesztiválnak két hazai díszvendége is lesz: Mád a kitűnő és méltán híres borával, Baja pedig „egy kis hallével” készül a rendezvényre.

A fesztivál egyik különlegességeként a MÁV Nosztalgia Kft. egy Kocsonya Expresszt indít útnak február 25-én, délelőtt a Nyugati pályaudvarról, amely egyenesen Miskolcra szállítja utasait. Az élményvonatos utazás során az Orfeum zenekocsi retro zenével, az étkezőkocsi pedig finom harapnivalókkal várja a nosztalgiázni vágyó fesztivál látogatókat. A vonatra február 18-áig lehet jegyet váltani.

Zamody Gábor idegenforgalmi szakértő /