A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma lesz a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, miután az összesen 10 milliárdos ajánlatával megnyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű, egybefüggő „A”-blokk árverését. Az árverésen további blokkokat is értékesítettek, ezeket a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyerte. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a nyertesek a blokkokért összesen 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfa összeget ajánlottak.

 

A Magyar Posta konzorciuma összesen 10 milliárddal licitált, ám ezért az összegért nemcsak a 900 megahertzes sávban kapott frekvenciát. Az NMHH főigazgatója elmondta, hogy a konzorcium 4 milliárdot szánt a 900 megahertzes blokkra, és ezen kívül 3-3 milliárd forintért további 5-5 Mhz-es blokkot szerzett az 1800 és 2100 megahertzes tartományokban, ez adja ki a teljes vételárat. A Vodafone jóval nagyobb összeget, 15,66 milliárd forintot szánt két 1 MHz-es blokkra, a Magyar Telekom 10,92 milliárdot fizetett kétszer 1 MHz-nyi frekvenciáért, míg a Telenor 7,28 milliárdot egy 1,8 Mhz-es darabért.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója a bejelentés keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a hatóság úgy alakította ki frekvenciagazdálkodási politikáját, illetve az árverési feltételeket, hogy új piaci szereplő jelenhessen meg, és minél gyorsabban épüljön tovább a szélessávú mobilinternet-hálózat. Kifejtette, hogy az állami szereplő indulása nem ütközött az uniós jogba, a szabályozás annyit kíván meg, hogy az eljáró hatóság ezektől teljesen független legyen.

A nyertes pályázók három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát, és beruházási kötelezettségeik is vannak. Ugyanakkor a konzorcium tagjai eladhatják piaci részesedésüket más befektetőknek. Az új szolgáltatónak az év végre Budapesten belvárosi területet már le kell fednie saját hálózattal, és 2014 év végéig az összes 30 ezer fősnél népesebb települést is.