A jelenlegi helyzet kapcsán egyre többen emlegetik fel az 1987-es nagy havazást, nem véletlenül. A jelenlegi helyzet sokban hasonlít az akkorihoz. A jelenlegi helyzet azonban még bizonytalan. Nagy hó biztos lesz, a kérdés az, hogy határainkon belül vagy kívül? De lássuk mi is történt 1987-ben!

 

1987 január elején a mostanihoz hasonlóan nagy mennyiségű, igen hideg levegő halmozódott fel a Észak-Európában, ami a Kárpátok visszatartó hatása ellenére, de bejutott a Kárpát-medencébe is. Ezzel egy időben egy mediterrán ciklon alakult ki a Genovai öböl felett, ami dél felől nagy nedvességtartalmú és enyhe levegőt szállított a észak felé. A két ellentétes légtömeg éppen hazánk felett „találkozott”, az egyik legemlékezetesebb hazai havazást okozva. A havazás 1987. január 10-én már az egész országra kiterjedt és több helyütt majd három napig egyfolytában hullt a hó.

A havazást igen erős szél is kísérte, több helyütt 70-90 km/órás széllökéseket is mértek és ennek hatására hófúvások alakultak ki sokhelyütt.

A havazás végeztével, mintegy 30-50 cm hó borította az országot, a hegyekben még ennél is több hó hullott.