Egy csapat felfedező rejtélyes tárgyat talált a Balti-tenger alján, miközben a fenéken kutattak elsüllyedt hajók és más leletek után.

 

„20 éve csinálom már ezt, de ilyen alakzattal még soha nem találkoztam” – mondta a csapatot vezető Peter Lindberg a CNN-nek.

 

Az Ocean Explorer nevű cég már augusztusban rábukkant a rejtélyes objektumra, ám mivel a felhozatal költségei túl nagyok lettek volna, belenyugodtak, hogy nem fogják megtudni, mit rejt a mély. Sokan azonban nem adták fel ilyen könnyen, és adományokat kezdtek gyűjteni az expedícióhoz.

Ugyan pontos dátumot még nem tudtak mondani, de Lindberg és csapata május körül tervezi a roncs kihalászását. Addig is a nagy érdeklődést mutató közönség tovább találgat, mi is fekhet a tenger mélyén. Az ötletek között vannak egészen elképesztőek is: egyesek szerint a Csillagok háborújából jól ismert Millenium Falcon nyugszik a hullámsírban, míg mások eközben egyszerű orosz hajóra gyanakodnak.

Andreas Olsson szonárszakértő elmondta, jelenleg húszezer olyan tárgyról van tudomásuk, ami a Balti-tenger mélyén fekszik, de összesen akár 100 000 különböző tárgy is boríthatja a vízalatti világ fenekét. „Fogalmam sincs, hogy mit fogunk találni odalent, de már nagyon várom. Érdekes lesz kideríteni, hogy mi is ez a furcsa tárgy valójában” – tette hozzá.
Forrás: New York Daily News