Először alkalmazták azt a módszert a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum neurológiai klinikáján, amelynek segítségével sikeresen távolítottak el vérrögöt egy stroke-os beteg agyából.

 

Egy hajdúszováti férfit szállítottak február 1-jén reggel a DEOEC klinikájára, miután szélütést kapott, jobb oldalára megbénult és teljes beszédzavar alakult ki nála. A CT laboratórium vizsgálata után a Csiba László neurológus professzor, Szabó Katalin neurológus és ifj. Péter Mózes radiológus alkotta orvoscsoport mindössze három órával a stroke után egy először alkalmazott technikával elérte a koponyán belüli eret, és maradéktalanul eltávolította a beszédzavart és bénulást okozó vérrögöt.

A speciális eljárásról Fuxreiter Margit, a centrum stratégiai igazgatóhelyettese a távirati irodának elmondta: a képalkotó diagnosztikában dolgozók és a neurológiai klinika munkatársainak együttműködésével sikerült beszerezni a combverőéren keresztül az agyba vezethető, rendkívül drága, egyszer használatos eszközt, amelynek segítségével lehetővé válik, hogy az 1-1,5 milliméter átmérőjű agyi ütőérből az elzáródást okozó vérrögöt eltávolítsák. Debrecenben először alkalmazták ezt a technikát, de világszerte is csak válogatott központokban és kis számban tudják végezni Az eljárás teljes sikert hozott: a beteg négy órával a stroke után teljesen tünet- és panaszmentes volt, egy nap múlva pedig sétált és beszélgetett a nővérekkel.

Csiba László professzor a sikeres beavatkozás kapcsán megjegyezte: az eszközzel a beavatkozás csak és kizárólag az akut stroke első néhány órájában jöhet szóba, tehát régi, akár egy napnál idősebb érkatasztrófákban nem lehet alkalmazni.