Jön a hideg, nagyon viszik az alapvető élelmiszereket

A nagy ünnepek előtti hangulat  jellemzi a kiskereskedelmet a várható hóhelyzet miatt. A ruházati üzletek azt remélik, hogy kipörgetik az el nem adott meleg holmikat, az élelmiszerboltok pedig azt, hogy képesek kielégíteni az alapvető élelmiszerek iránt megnövekedett igényeket.

 

Miután vezető hírként foglalkozott szinte az összes médium a hétvégére várható hóhelyzettel, illetve a „szibériai” időjárással, 20−30 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltunk az alapvető élelmiszereknél − mondta a Napi Gazdaságnak Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. A fellendülés kedd óta tart, a forgalom erősen korrelál a médiaaktivitással.
Ha a meteorológiai előrejelzés nem téved, akkor nem kizárt, hogy jövő héten az ellátási problémákról kell majd beszélni − tette hozzá Fodor. Ebből a szemszögből nem megalapozatlan a jelenlegi fogyasztói magatartás, nagy kérdés persze, hogy az ország nyugati felét is betakarja-e úgy a hó, mint ahogyan az keleten várható.

Egyértelműen kedvez a forgalomnak a hideg, a vásárlók a plázákba menekülnek a mínuszok elől − mondta lapunknak László Tamás, a C&A Mode Kft. ügyvezető igazgatója. Természetes, hogy a későn jött téli időjárásban ki lehet pörgetni a szezonban el nem kelt termékeket, már ha maradt még a készletekből. A nemzetközi láncok ugyanis az enyhe idő, illetve a volumenelvárások miatt hamar elindultak a téli vásárokkal, így január végére már a késő téli−kora tavaszi kollekció került a polcokra.
Ha nagy hó lesz, az biztosan agyoncsapja a hét végi forgalmat az outletekben − vélik szakértők −, a február jellemzően amúgy is a legrosszabb időszak a kiskereskedelemben. A január eleje Budapest mellett a Premierben erős volt, míg a polgári M3 gyengébben teljesített, vélhetően a megszűnt D4-es matrica és az elszállt benzinárak miatt. Ha nem lesz nagy hó, csak hideg, a boltosok biztosan visszateszik a polcokra a meleg holmikat, hiszen az outletekben nem szorít az új kollekció megérkezése. Más kérdés, hogy a téli holmikból az outletekben kicsi a választék. A téli készlet a legkockázatosabb, mert az utóbbi években, ahogy eddig idén is, a tél jellemzően három hétre koncentrálódik, így a fogyasztók csak akkor vesznek hótaposót, kabátot, ha a régin már átfúj a szél.
http://www.napi.hu