Malév. 66 év, 18 baleset. Valaki kétszer is lezuhant

A Malév és a Maszovlet gépei 66  év alatt 18 komolyabb balesetet szenvedtek, ezek felében voltak halálos áldozatok, összesen 239. Az első áldozatokat követelő baleset 1949. szeptember 19-én történt, a pécsi járat lezuhanásakor hatan haltak meg. A legsúlyosabb tragédia a HA–LCI jelzésű bejrúti járat 1975 szeptember 30-i tragédiája. A gép a tengerbe zuhant, nem kizárt, hogy lelőtték, talán azért, mert fegyvereket csempészett a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek.

 

A második legötbb áldozatot követelő baleset 1971-ben, Kijevben történt, a Tu–134-es az elektromos rendszer meghibásodása miatt leszállás közben lezuhant, 49-en vesztették életüket.

Bár statisztikailag arra igen kevés esély van, hogy valaki kétszer is lezuhanjon, nem százszázalékosan ellenőrzött forrásunk – a családi legendárium – szerint a Malév egyik utasával ez is megtörtént. Túlélte az 1977. szeptember 21-i, bukaresti légikatasztrófát, amikor az uzriceni reptéren leszálló gép túlfutott és kettétört, a kigyulladó hátsó részben pedig 29-en életüket vesztették. A legenda szerint a román hatóságok elsőként az ország területére értelmezésük szerint végső soron belépő túlélők útlevelét ellenőrizték. Emberünk ezután állította, hogy vele a legbiztonságosabb repülni, mígnem 1981 októberében a prágai reptéren leszállás közben ketté nem tört alatta a prágai járat. Abban a balesetben – ahogy a bukaresti katasztrófa óta történtekben – senki sem vesztette életét.index.hu