A Fideszes képviselők és az

állami vezetők vagyona máris növekedési pályára állt. Két éve sincs, hogy kormányoznak.
Igaz, hogy Polt Péter Legfőbb Ügyésznek például felére apadt a készpénze és 2011 végén mindössze 1 millió forintja maradt a bankszámláján, azonban letudta 37 milliós hitelét. A mindennapokat pedig valószínűleg fedezi 1,7 milliós főügyészi bére, illetve 241 ezres, az ELTE egyetemi adjunktusaként szerzett fizetése.

 

Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének vagyona és jövedelme is gyarapodott. Tavaly sikerült egy szép Audi 6-ost vásárolnia, 27,5 millió forintos megtakarításait pedig 41 millióra hizlalta. Kosztpénzre is többet adhat haza, ugyanis mintegy 1,9 milliós havi jövedelme 2 millió fölé duzzadt. Emellett műtárgy- és festmény-gyűjteményét is gazdagította.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő törvényi kiskaput kihasználva a tavalyi évig havi 2 millió forint felett keresett, a helyes útra lépve azonban ez a jövedelme megfeleződött. Miniszterelnöki biztosként majdnem egymillió forintos díjat vehet fel és 231 900 forintos képviselői alapilletményre jogosult. Megtakarításait 36 millió forintról 50 millióra növelte.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke autót cserélt, Seat Alhambrájából egy Mercedes Vianóba ült át és 70 millió forintos hitelállományát 47 millióra mérsékelte. Debrecen városa továbbra is 550 ezer forintos polgármesteri fizetést utal neki, képviselői fizetése pedig – alapilletménnyel és választókerületi pótlékkal – 1,5 millió forint.

Semjén Zsolt visszafizetett 1,9 millió forintnyi hitelt és 1,5 millió forintról 2,4 millióra duzzasztotta számláját. Miniszterelnök-helyettesi járandósága és képviselői alapilletménye 1,3 millió forint.

Schmitt Pál havi elnöki juttatása mintegy 1,5 millió forint, olimpiai bajnokként havi 243 600 forintos életjáradék illeti meg, a külföldi kitüntetések napidíjaiból pedig 853 ezer forintot kapott tavaly. De államfőként élete végégig jogosult rezidenciára, fizetésre és titkárságra, no meg szolgálati autóra.

A vagyonnyilatkozat alapján nem egyértelmű, hogyan „végzett” 93 ezres svájcifrank-hitelével a fideszes Karakó László, aki a tranzakcióval 6 millió forintot spórolt, ugyanis nyilatkozatából nem látszik a 16 milliós végtörlesztés forrása, minden korábbi vagyona érintetlen. A teljesség igénye nélkül néhány további végtörlesztő: Papcsák Ferenc egykori elszámoltatónak is jól jött, hogy igennel szavazott a parlamentben. A 2010-es bevallásában még mintegy 25 millió forintnyi devizahitelt tüntetett fel, mára ez az összeg 4 millióra olvadt. Szintén végtörlesztett a fideszes Spaller Endre: ő 4,5 milliós tartozását egyenlítette ki. Dankó Béla kondorosi polgármester is búcsút intett 215 ezer svájci frankos kölcsönének, miközben magtakarításait 5 millióról 8 millióra növelte. Természetesen a két hitelrekorder, Kósa Lajos és Rogán Antal szintén végtörlesztett.

Érdemes szót ejteni a nem országgyűlési képviselő, de kormánytag Pintér Sándorról. A belügyminiszter 2010-es vagyonnyilatkozatához képest a megtakarításai között tavaly már feltüntetett egy 91 milliós, illetve egy 94 millió forint értékű diszkont kincstárjegy csomagot, valamint egy 755 ezer dolláros és egy 717 ezer eurós devizamegtakarítást is.