Hamarosan véget ér az extrém hideg

Az extrém hideg idő fokozatosan  megszűnik, de még mindig hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap.

 

Az elmúlt időszakban mind a minimum-, mind a maximumértékek jócskán elmaradtak a februári átlagtól. A következő napokban csak némileg enyhül a hőmérséklet, így továbbra is hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál

Kifejtette az OMSZ munkatársa, hogy hétfő hajnalban az ország nagy részén mínusz 8, mínusz 15 Celsius fok valószínű, de az ország északkeleti területein mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben mínusz 6 és 0 fok körül alakul a hőmérséklet. A hét folyamán fokozatosan enyhül az idő. Az éjszakai fagyok is enyhébbek lesznek. A mínusz 20 fok körüli értékek helyett, mínusz 9, mínusz 3 fok körüli hőmérséklet valószínű.

Hétfő késő estig elsősorban az ország déli felében több helyen lehet számítani havazásra. Nagyjából 8, a déli határvidék közelében több mint 10 centiméter friss hó is eshet – mondta a meteorológus. Ezt követően szerdán lehet ismét havazásra számítani, ami a Dunántúlra jelentős enyhülést hoz. Ekkor helyenként már akár plusz 2 fokot is mérhetnek.

Bár lassan elmúlik az extrém hideg, a hőmérséklet továbbra is alacsony marad

Emellett szerdától több helyen megerősödik majd a szél, amely csütörtökön viharossá is fokozódhat. A Dunántúlon akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordulhatnak – hangsúlyozta Csonka Tamás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának információi szerint jelenleg három megyében, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú – citromsárga – figyelmeztetés, vagyis ezeken a helyeken mínusz 15 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Hétfőre ugyanerre a három megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, szintén az extrém hideg miatt.