Interpellációt nyújtott be hétfőn Sebestyén  László miskolci fideszes országgyűlési képviselő a nemzeti fejlesztési miniszterhez, a diósgyőri kohászat újraindításával kapcsolatban.

 

Felszólalásának elején Sebestyén László utalt rá, hogy 2011. június 14-én már beszélt a parlamentben Miskolc-Diósgyőr egyik legégetőbb gondjáról. Sajnos, azóta nem sikerült érdemi előrelépést tenni, ezért kénytelen újra szólni a problémáról.

– Egyéni választókerületemben, Miskolc-Diósgyőrben van egy nagyon komoly hagyományokkal rendelkező vaskohászati cég, amely az elmúlt évtizedekben több tulajdonos- és névváltoztatáson ment keresztül. A most DAM 2004 Kft. nevet viselő cégnél 2007-ben 26 milliárd árbevétel realizálódott, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nyolcadik volt a foglalkoztatási létszám terén is. 2009 júniusában sajnos a gyár bezárta kapuit és felszámolásra került, ezer ember elbocsátásával. Ismétlem: ezer ember lett munkanélküli. Mindez a volt MSZP-s ország- és városvezetés idején zajlott, tehát elődeink kudarca – hangsúlyozta a képviselő.
Sebestyén László kiemelte, legfontosabb céljai között szerepel, hogy a diósgyőri embereknek újra munkalehetőséget tudjanak biztosítani, ennek pedig a kohászat újraélesztése lenne a legkézenfekvőbb módja.

A képviselő elmondta, folyamatosan tárgyal az ügyben befektetőcsoportokkal és Miskolc új városvezetésével. Kriza Ákos polgármesterrel jelentős erőfeszítéseket tesznek a kohászat újraindításáért, de még mindig nincs kézzelfogható eredmény. – Tudjuk, hogy a felszámolást követően a DAM eszközeit egy ukrán cég birtokolta, majd annak többségi tulajdona egy orosz bank kezébe került. A helyzet az, hogy reményeink szerint jelenleg vevő lenne, most eladó nincs a kohászatra. Ennek a problémának a megoldására több levelet küldtünk miniszter uraknak, több államtitkárral, miniszterrel tárgyaltunk, a kohászat ügye azonban a mai napig nem mozdult el a holtpontról – hangoztatta Sebestyén László, égetően fontosnak nevezve, hogy a térségben munkája legyen azoknak a szakembereknek, akik még bíznak benne, hogy újra termelni fog a gyár.

Interpellációjának végén a képviselő azt kérte, hogy az orosz–magyar gazdasági bizottságon vagy egyéb diplomáciai, illetve kormánykapcsolatokon keresztül, segítsenek a kohászat újraindításában, s kérdezte, van-e erre lehetőség?

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár válaszában egyebek mellett elmondta: állami forrásból a kohászat fejlesztésére az érvényes uniós jogszabályozás miatt nem tud fordítani az állam külön támogatást. Éppen ezért a megoldás külső beruházó lehetne ebben az esetben is – főleg barnamezős beruházás – ami persze nyilvánvalóan egy modernebb technikai fejlesztést is igényel-írja a minap.hu