A létesítmény a mindenkori gázárhoz képest jelentősen alacsonyabb áron termeli az energiát.

 Az Európai Uniós és Magyarország kormánya támogatta annak a Miskolcon megvalósult biofűtőműnek a megépítését melynek segítségével több mint ezer lakás megújult energiával történő ellátása valósulhatott meg.

A beruházás összköltsége 780 millió forint volt. A 3 megawattos kazán biomasszából termel energiát jelentős mennyiségű földgázt kiváltva ezzel. Az új fűtési módba bekapcsolt miskolci lakótelepen élők várhatóan alacsonyabb összegű fűtésszámlát is kapnak majd a most átadott erőmű jóvoltából. Az erőmű a fűtési szezonban 1 millió köbméternyi gázt vált ki.

A zöldmezős beruházás tervezése és építése 2 évvel ezelőtt kezdődött, másfél hónapja pedig már próbaüzemként működik az a bioerőmű, amely a következő napokban már üzemszerűen továbbítja az olcsóbb energiát a távhő hálózatba.

„Egy fűtési szezonban ez az erőmű körülbelül egymillió köbméternyi földgáz fogyasztását váltja ki, és 1100 lakásnál a fűtési hőigények körülbelül 70 százalékát tudja biztosítani” – jelentette ki Mehn Imre, a Bio-energy Kft ügyvezető igazgatója.

Az új erőmű mintegy 4 ezer tonnányi, helyben felvásárolt faaprítékot alakít át hőenergiává. A mindenkori gázárhoz képest jelentősen alacsonyabb áron termel energiát, így a szolgáltatást igénybevevő több mint ezer miskolci lakásban az ígéretek szerint alacsonyabb lesz a fűtési számla.