A Miskolc Holdingnál kifizetett jutalmakkal kapcsolatban Kriza polgármester vizsgálatot rendelt el, majd közleményt adott ki, miszerint utasította a Miskolc Holding Zrt.-t, hogy az érintettek az átvett pénzösszegeket haladéktalanul fizessék vissza. Ugyanebben a rövid közleményben kitér arra is, hogy ugyanezt várja el a város minden cégétől.
A mondat valószínűleg nem véletlenül került bele a mindössze négy mondatos közleménybe, a leírtak alapján ténykérdésként kezeli a Városháza, hogy a többi cég esetében is történt ilyen. Ha valóban átlátható módon működne a város és a városi cégek, ilyen esetek nem fordulhatnának elő, pláne nem a polgármester tudta nélkül.
Lássuk, melyik városi cég hol tart az átláthatóságban, működnek-e az üvegzsebek.

 

A Miskolci Városfejlesztési Kft. honlapjára még a jogszabály is felkerült, mely alapján közzé kell tenniük a köztulajdonban álló cégeknek szerződéseik főbb adatait, jutalmazásokat és prémiumokat.
(3) A köztulajdonban álló gazdasági társaság a közzététel időpontjában fennálló adatok alapján gondoskodik a pénzeszközei felhasználásával, a gazdasági társaság vagyonával történő gazdálkodással összefüggő – az egyszerű közbeszerzési eljárás értékhatárát elérő vagy azt meghaladó értékű – árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezésének (típusának), tárgyának, a szerződést kötő felek nevének, a szerződés értékének, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartamára vonatkozó adatoknak, valamint az említett adatok változásainak közzétehetővé tételéről.

A Miskolci Városfejlesztési Kft. ugyan kitette, de egyetlen szerződésükről sem találhatunk információt egyik évről sem. Pedig múlt nyáron megtudhattuk, hogy Tapolca fejlesztési anyagát az Eurospa Kft. az Ő megbízásukból készítette 3 Millió Forintért. Egyenlőre, 2012 február végén ebből sem látszik semmi.

A Miskolc Holding honlapján a 2011-es közbeszerzési terv augusztusi verziója található meg, a béreket és juttatásokat illetően pedig azok az iratok, melyeket Vécsi elnök úr a héten mutatott a sajtónak. Szerződéseiknek a saját honlapjukon nincs nyoma, a holding szerződései ugyanis nem a saját honlapjukon hanem a város honlapján érhetőek el. Illetve csak voltak elérhetőek, mert jelenleg az 5 millió Forint feletti szerződések cím szerint a Holdingról szólnak, valójában azonban a MIK 13 db szerződése érhető el innen.
A MIK Honlapján 23 db szerződés érhető el, de az sem igazán látszik melyik év mikori állapotáról van szó. Az oldalon kiemelt friss hír 2011 áprilisi, személyi juttatásokkal kapcsolatban nem található információ.

Az MVK honlapján február 16-tal közzétették a béreket és a rendszeres juttatásokat. Igaz itt még mindig. Grieger Ernő szerepel vezérigazgatóként, valószínűleg vagy a nagy sietségben a korábbi került ki még egyszer, vagy az adminisztráció még nem értesült az új vezetőről.
A Miskolci Városgazda Kft. oldalán is fent van a juttatások táblázata és a közbeszerzések, valamint a szerződések tábla is (ugyanabban a formában, mint a MIK), mely 8 szerződést ismertet. Sajnos semmilyen információ nincs arra nézve, hogy az ügyvezető milyen egyéb hozzájárulást kap, lakásfelújításról, mint juttatásról, illetve bérbeadásról itt nincs érdemi információ. A Turisztikai Kft. ötletelő oldalán 22 ötlet van fent, ilyen jellegű információ egyáltalán nem, ahogy semmi sincs a témában a Barlangfürdő oldalán sem. A Mivíz esetében fent vannak a szerződések még 2010-ből, a 2011-es közbeszerzési terv 5 tervezett eljárással, juttatásokról nem látható infromáció.
A Szocio Produkt, a Régió Park és a MIKOM oldala semmilyen bérrel, juttatással kapcsolatos információt nem tartalmaz.
Az előzőekben leírtak nem a transzparens működésről szólnak, a tapasztaltak alapján nem lesz látható az sem, hogy ha kifizettek jutalmakat, végrehajtják e a visszafizetésről szóló határozatot.

A jutalmak tényleges visszafizetésén túl a 2011. december 23.-án hozott másik határozat is legalább ennyire problémás. Az igazgatóság ugyanis ugyanezen a napon fogadta el a prémiumfeladatok kiírását 2011-re, hogy az évből még hátra lévő 8 napban motiválják a vezetőket. Vécsi elnök úr ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a prémium esete más, mint a jutalomé, azt egyetlen vezető beosztású munkatárs sem vehette fel, mert az előző évek gyakorlatával ellentétben, év végén nem prémiumelőleget kapnak automatikusan, hanem májusban, amikor lezárták a cégek a 2011-es évet, mérlegelés után csak a legjobban dolgozóknak jár a külön juttatás.

Jó lenne ha így lenne, de sajnos a december 23.-i igazgatósági határozatnak meg kell felelnie a Holding javadalmazási szabályzatának, mely megfogalmaz egy május végi dátumot a prémium meghatározására. 8 nappal a határidő előtt kiírt prémiumfeladat, december 31-i teljesítési határidővel irreális feltétel a munkavállalók felé. A szabálytalan prémiumfeladat kiírást most már nehezen lehet helyretenni, lassan inkább az idei évre szólóval kellene foglalkozni.

A holdingnál történtek rávilágítanak arra, hogy amennyiben Kriza polgármester nem tudott a jutalmakról, akkor az igazgatóság komoly önállósággal és potenciállal rendelkező tagokból áll. Átnézve a többször cserélődött tagokból kialakult jelenlegi igazgatósági tagokat, meglepő, hogy a cégbírósági adatokban feltüntetett lakcímek szerint az igazgatóság hat tagjából összesen egy tag miskolci. Különös, hogy amellett, hogy a kampányígéretek között kiemelt súlyt kapott a miskolci cégek segítése, a Miskolc Holding öt igazgatója mellett a könyvvizsgáló sem miskolci ( PRIME AUDIT KFt. – Tiszaújváros) , illetve, hogy mivel a Miskolc Holding végzi nemcsak a saját, hanem a város nevében is a közbeszerzési feladatokat, az ezzel foglalkozó cég sem miskolci, hanem debreceni.

A többi holding rendszerrel működő önkormányzat esetében ez így néz ki:
Debrecen: Az IT 5 tagjából 4 debreceni, a könyvvizsgáló debreceni.
Pécs: Egy kivétellel minden IT tag pécsi, a könyvvizsgáló pécsi.
Győr: Az 5 IT tagból 4 győri, a könyvvizsgáló győri.
Kaposvár: Egy kivétellel minden IT tag kaposvári, a könyvvizsgáló kaposvári.
Veszprém: Minden IT tag veszprémi, a könyvvizsgáló veszprémi.

Kriza polgármester Munkahelyteremtéssel kapcsolatos programpontjai arról szóltak, hogy: „5. A városi cégekből kiszervezett egyes tevékenységeket újra városi hatáskörbe kell rendelni.”, illetve, hogy „6. Növelni kell a városnak, mint munkaadónak a szerepét. Saját beruházásokat kell indítani, a pályázatokon a helyi cégeknek kell előnyt biztosítani.”

Ezt a legegyszerűbben a saját vállalatok holdercégében lehetne elkezdeni.