Miskolc. Változnak az utazási kedvezmények májustól

Megváltoznak május 1-jétől a 65  év alatti nyugdíjasok utazási kedvezményei, így a jelenlegi végleges, illetve ideiglenes arcképes nyugdíjas bérletigazolványt mindenkinek kötelezően kell cserélnie, még abban az esetben is, ha továbbra is jogosult az utazási kedvezményre – közölte a minap.hu-val a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

 

A közlemény szerint azok, akiknek megszűnik az utazási kedvezménye a január 1-jei jogszabályi változások alapján és a továbbiakban már nem élhetnek utazási kedvezménnyel, április 30-ig vehetnek igénybe nyugdíjas utazási kedvezményt.

A május 1-jétől megszűnt kedvezményi körök: növelt összegű munkaképtelenségi járadékos, növelt összegű özvegyi járadékos, átmeneti járadékban részesülő.

Május 1-jét követően az utazási kedvezményeket szabályozó, hatályba lépett módosított kormány- rendelet értelmében már csak abban az esetben van lehetőség a kedvezményes bérletszelvény megvásárlására, ha a vásárlást megelőzően, vagy azzal egy időben megtörténik annak igazolása, hogy az utazási kedvezmény megilleti a kedvezményt igénybe venni kívánó személyt.

A jogosultság elbírálásához szükséges a nyugdíjas határozat, a személyi igazolvány és a lakcímkártya. A jogosultság megállapítása után állítják ki az új típusú igazolvány kiállításárat, erre április 4-jétől lesz lehetőség a jegy-és bérletpénztárakban, illetve a Közönségszolgálati Irodában. Ehhez szükséges egy 4×4-es méretű, három hónapnál nem régebbi, a jelenlegi életkornak megfelelő, világos hátterű igazolvány kép is. A jogosultság elbírálást és az új bérletigazolvány elkészítését követően a következő havi bérletszelvények vásárlása már a megszokott rendben zajlik.

Az ideiglenes és végleges nyugdíjas bérletigazolványok cseréjének végső határideje június 28. (Mivel a 30 napos bérletek esetében lehetőség van 2 hónapra előre megvásárolni a bérletszelvényeket, így a bérletigazolványnak is addig érvényesnek kell lennie.)
A június havi szelvények érvényességi határidejének lejárta után az MVK Zrt. érvényteleníti a jelenlegi végleges és ideiglenes nyugdíjas arcképes bérletigazolvány típust. Mint hangsúlyozzák, július 1-jétől kizárólag csak az új típusú nyugdíjas bérletigazolvánnyal lehet utazni.

A közlemény leszögezi, érvénytelen bérletigazolvánnyal való utazás szabálytalan utazásnak minősül, így pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után az igazolvány és bérletszelvény egyidejű bevonása mellett.