Urbán Béla László 1938 . május 4-én született Budapesten.
A II. világháború után Zemplén megyébe költözött családjával. Olaszliszkán, Tokajban, Sátoraljaújhelyen járt általános iskolába. Sátoraljaújhelyen érettségizett 1957-ben.
Lakott Miskolcon, Egerben, Budapesten. Hosszú ideje Olaszliszkán élt és alkotott. – Fia tragikusan meghalt Miskolc-Tapolcán. Festményeit eladta. A hazai média sose foglalkozott vele – kitaszította! ANNÁL INKÁBB A III/III ÉS FŐNÖKEI! 2012. február 8-án érte a halál Sátoraljaújhelyen.
Idézet a német NEMZETŐR 2008. december –2009. januári számából:
Petrasovszky mester, a rajzszakkör vezetője a legjobbnak tartott, felnőttekkel együtt kiállításon vettem részt.
Már 14 évesen érdekelt a Biblia, Engels, Darwin, az ógörög, a német klasszikus filozófia, és ami felemelt: a barokk, a romantika és a modern franciák orgonazenéje, majd az angol líra.
Érettségi után AZONNAL felvettek a Képzőművészeti Főiskola festő tanszakára, ahol nagyra becsült mesterektől tanulhattam: Barcsay, Kmetty, dr. Végvári.
A tanulmányok mellet harmadmagammal – Gyémánt, Lenkey – önálló kompozíciókat festettünk, rajzoltunk. Fónyi mester szerint már túlnőttem a főiskolát. Végvári mester segítséget ajánlott a verseim kiadásához.
Kardos mester – a filozófia tanszék vezetője – egy filozófiai, politikai vitánk után mondta:
Nem csodálkoznék, ha 25 év múlva filozófiával jelentkezne.
A Képzőművészeti Alap tagja lettem 1963-ban. Kizárási eljárás nélkül megszüntették a tagságomat, politikai bűncselekményekre hivatkozva. A művészeti életben 20 évig hátrányos helyzetben, voltam.
A szocializmus és Szovjetunió elleni lázításom, a művészeti szabadság hiányának hangoztatása stb. miatt 1966-ban 1 év 6 hónap, 1974-ben 1 év 8 hónap börtönre ítéltek, 1991-ben az ítéleteket semmissé nyilvánították, 1992-ben Andrásfalvi Bertalan a kormány nevében megkövetett.
Kiállításaim többek között Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon, Tokajban, Miskolcon voltak. 2006-ban a MAOE tagja lettem.
Festményeim-írásaim egy egységben vannak. Segít és tiszta utat kínál a keleti bölcsesség, a mitológiák füzére. Tulajdonom a heurisztika, fejlett jogérzékkel rendelkezem. Célom közelebb kerülni az összefüggések teljességéhez, feladatom hozzászólni a 21. század problémáihoz.
Urbán Béla László
Urbán Béla László festőművész temetése 2012. március 24-én volt az OLASZLISZKAI TEMETŐBEN református szertartás szerint.