A tatárszentgyörgyi helyi cigány  kisebbségi önkormányzat akkori elnökhelyettesét jelentős kárt okozó csalás kísérletével vádolják a dabasi bíróságon. A tárgyalássorozat jelenleg Horváth Lídia és élettársa távollétében zajlik, ugyanis feltehetően még az országból is elmenekültek a felelősségre vonás elől. A cigányasszony a megtámadott Csorbáék segítségére sietett, az ügyről folyamatosan nyilatkozott. Majd néhány hónapra rá az ő háza is lángra lobbant.

 

Horváth Lídia háza 2009. április 7-én hajnalban égett ki. Az asszony – aki a lángok fellobbanásakor állítása szerint élettársával együtt járőrszolgálatban volt – bosszúról beszélt. Szerinte a környéken a cigányok ellen intézett támadások kapcsán gyakorolt „szószólói” munkája miatt kellett ily módon lakolnia. A mindvégig kulcsra zárt ház, a nyílászárók sértetlensége, a helyszínen talált égésgyorsító, valamint a korábban a pár milliós házra kötött, irreálisan magas, 20 millió forint értékű biztosítás miatt a rendőrség gyanúja az asszonyra terelődött. A sértettből gyanúsított lett.
Ez volt a visszavágás azért, mert februárban, a Csorbáékat ért támadáskor lehívtam a roma vezetőket Tatárszentgyörgyre – hazudta a tűz után Horváth Lídia, akit az ügyészség végül megvádolt.
Az élettársa tűnt el először, majd hetekre rá követte őt Lídia is. A Budapest Környéki Törvényszéken azt közölték, hogy valóban nemzetközi elfogatóparancs van kiadva a két vádlott ellen, itthon és külföldön is keresik őket. Azonban ez a tárgyalást nem zavarja, távollétükben is hozhatnak ítéletet.
Információk szerint Kanadában és Hollandiában keresik őket főként a rendőrök. Horváth Lídia nem véletlen menekül. – Akár öt év börtönt is lehet kapni ezért a bűncselekményért. A kiszabott büntetés pedig az elcsalni akart összegtől is függ – mondta Lichy József ügyvéd.
(Blikk nyomán)