Az Egri Főegyházmegye nevében Ternyák Csaba egri érsek szándéknyilatkozatot nyújtott be Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatához, hogy a jelenleg önkormányzati fenntartásban álló, tagiskolaként működő Móra Ferenc Általános Iskola, a Gárdonyi Géza Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola, és a Mész úti Tagóvoda fenntartását és működtetését 2012. augusztus 31-ével az Egri Főegyházmegye átvenné.
A Katolikus Egyház szellemiségéből, értékrendjéből következően küldetésének tekinti a közoktatás, nevelés területén való tevékeny és felelős szerepvállalást. Ezt az értékközvetítő tevékenységet vállalták fel akkor is, amikor 2011-ben átvették a Vörösmarty Mihály Tagiskolát és a Weöres Sándor Tagóvodát. A tevékenység folytatását jelenti a katolikus egyház részéről az intézmények működtetésére vonatkozó újabb igény bejelentése.

 

Nem csak a katolikus egyház jelezte azonban intézmény átvételi szándékát. 2012. februárjában Bódis Sámuel, a Magyarországi Baptista Egyház Észak-Missziós Kerület titkára, a Diósgyőri Baptista Gyülekezet lelkésze, a Baptista Szeretetszolgálat régiós vezetője szándéknyilatkozatot nyújtott be az önkormányzatához, hogy a jelenleg önkormányzati fenntartásban álló Vasgyári Tagóvoda fenntartását, működtetését 2012. augusztus 31. napjával átvenné.

A Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet nehéz, de rendkívül fontos feladatellátásban kíván szerepet vállalni. Terveik között nem csak az óvoda fenntartásának vállalása szerepel, hanem e mellett egy komplex roma program megvalósításával kívánják segíteni településünk nehéz helyzetben élő lakossági rétegének felemelkedését.
Tevékenységükben a prevencióra helyezik a hangsúlyt. A gyermekeken keresztül a szülőkre is nagyobb hatással lehetnek a közösségi jellegű programok. A Vasgyár térségében élő hátrányos helyzetű emberek életvitelükhöz hatékony segítséget kaphatnak. A tanulással, művelődéssel kapcsolatos lehetőségekkel életterük kibővül, együttélési normáik javulnak.

Az egyházak mindegyik esetben vállalják a pedagógusok és az egyéb dolgozók meglévő ellátandó feladatokhoz történő továbbfoglalkoztatását. A feladatellátáshoz az önkormányzat az ingatlan és az ingóságok használatát térítésmentesen átadja az egyház részére, azzal a megkötéssel, hogy az ingatlanban a közoktatási feladatellátást a használat jogcímének fennállásáig az egyház végzi, illetve fenntartja-írja a minap.hu