Egykori honvédségi  (miskolci komendáns hivatal)épületet vásárolt meg és újított fel a görög katolikus egyház Miskolcon, a székházat szombaton Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Az ünnepélyes ceremónia előtt Orosz Atanáz, a görög katolikus egyház miskolci apostoli exarchátus (részegyház, egyházi szervezet) püspöke sajtótájékoztatóján elmondta: a püspöki székház épületét 13 éve vásárolta meg az egyház a honvédségtől.
A teljes felújítást, átalakítást az indokolta, hogy a Szentszék 2011-ben létrehozta a Miskolci Apostoli Exarchátust, és így több mint fél évszázad után Miskolc újra görög katolikus püspöki székhely lett, amelynek élére XVI. Benedek pápa Orosz Atanázt nevezte ki.
A püspökség fennhatósága alá hatvan parókia, több intézmény, iskola és mintegy 60 ezer hívő tartozik, ezért az új egyházkormányzati feladatok szükségessé tették az épület megújítását, bővítését. A munka 2011-ben kezdődött, a beruházást saját forrásból, hívők pénzéből, állami és külföldi egyházi támogatásokból finanszírozták, ugyanakkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is jelentős segítséget nyújtott.
Az 1014 négyzetméter hasznos alapterületű székház elsősorban adminisztrációs központ, de falai között könyvtár, kápolna, előadótermek, szolgálati lakások, vendégszobák is találhatók. A kápolnát szombaton Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök és Cyril Vasil érdek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára szentelte fel. Ikonosztáza mellett jelentős művészeti értéket képvisel az épület bejárata fölötti homlokzati ikonja is, amely Seres Tamás képzőművész alkotása.
A görög katolikusoknak Magyarországon két területi szervezetük van: a Hajdúdorogi Egyházmegye és a Miskolci Apostoli Exarchátus.
Magyarországon mintegy 300 ezren gyakorolják a görög katolikus vallást, többségük az ország észak-keleti régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében él.