A Fővárosi Ítélőtábla katonai  tanácsa a szakaszvezetőt tegnap másodfokon felmentette, mert még a parancs kihirdetése előtt jelentette, hogy egy korábbi fegyveres összecsapás után – amikor több géppuska is működésképtelennek bizonyult – olyan rossz idegállapotba került, hogy alkalmatlannak érezte magát a feladat ellátására. A még nem létező parancsot így nem is tagadhatta meg.

 

Beleznai Mihály 2002-től szolgált szerződéses katonaként. Megjárta Irakot, Koszovót, Szarajevót, majd 2010 augusztusában Afganisztánba, a tartományi újjáépítési csoporthoz vezényelték. Alig érkezett meg Baglan tartományba, amikor éles bevetésre küldték: egymás után két esetben is összeütközésbe kerültek afgán fegyveres csoportokkal. Így augusztus 23-án is, amikor másik helyszínen két magyar katona életét vesztette.

A fegyverekkel mindkét alkalommal gondok voltak, s előfordult, hogy a hat géppuskából öt meghibásodott – az egyik már az első lövés után működésképtelenné vált –, és csak Beleznai fegyvere maradt működőképes-írja a nol.hu