Genyó média. A Nokiás doboz titka: kiderült, ki buktatta meg Hagyót

Az ATV „Szabad szemmel” című  műsora Schmitt Pál bukása kapcsán a tényfeltáró újságírás helyzetével foglalkozott. A lebukások hátterében a legtöbbször – bár nem minden esetben – ellenérdekelt politikai vagy gazdasági csoportok állnak.

 

Így járt Selmeczi Gabriella is, aki 1999-ben azért volt kénytelen lemondani államtitkári posztjáról, mert szabad demokrata források eljuttattak egy általa írt, tévesen „szenátorként” jegyzett bizalmas levelet a Népszavának. Selmeczi több képviselőtársával együtt azért lobbizott amerikai politikusoknál, hogy az Egyesült Államok új budapesti nagykövete a Lockheed Martin fegyvergyár egyik pénzügyi vezetője legyen. A történet szépséghibája az volt, hogy Selmeczi közeli ismerőse ekkoriban éppen a Lockheed lobbistájaként tevékenykedett.

Az előző ciklusban a Fidesz is élt a kiszivárogtatás fegyverével. Sokan az ő számlájukra írják a 2006-ban a súlyos megszorításokat tartalmazó konvergencia terv sajtóhoz való eljuttatását.

Mégis úgy tűnik, hogy az MSZP megroppanásához nem a Fidesz „aknamunkája”, hanem a baloldali párton belüli hatalmi harcok vezethettek. Két, nagy vihart kavart ügyhöz ugyanis nem sok köze lehetett a Fidesznek. Ezek az őszödi beszéd kiszivárgása és a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elleni rendőrségi ügyek. Gyurcsány Ferenc zárt körben elmondott beszédének a kiszivárgására két magyarázat létezik. Az egyik szerint a párton belüli riválisok voltak olyan „kedvesek”, hogy a fővárost lángba borító beszéd hangfelvételét eljuttatták a sajtóhoz. A másik verzió szerint Gyurcsány Ferenc stábja tette ezt, attól való félelmében, hogy a felvétel már a Fidesz birtokába jutott. Ráadásul a stábon belül mindenkinek tetszett az „igazságbeszéd”.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteséként konfliktusba került Kocsis István BKV-vezérrel. A Heti Válasz szerint a Kocsis István elleni rendőrségi vizsgálatokhoz hozzájárult Hagyó Miklós, aki beszerezte a Kocsis előző munkahelyén, az Magyar Villamos Műveknél készült belső vizsgálat eredményeit. Kocsis István viszont a BKV korábbi ügyeit dobta „piacra”. Egy, a szerkesztőségünk birtokába került dokumentum azt állítja: Kocsis István volt az, aki rábeszélte elődjét, Balogh Zsoltot – aki egy ideig megbízott vezérigazgató és egyben Hagyó Miklós kreatúrája volt -, hogy tegyen vallomást a bűnüldöző hatóságok előtt, legyen velük együttműködő. Kocsis István volt az, aki az akkor ellenzékben levő legnagyobb erő, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője részére átadott minden olyan iratot, melyek révén feljelentés készült a BKV ügyben

Balogh Zsolt volt az, aki arról beszélt, hogy ötmillió forint fér el egy Nokiás-dobozban. A választások előtt kirobbanó botrány megpecsételte a szocialisták fővárosi szereplését.

Bárdos András, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettese, ismert médiaszemélyiség a Szabad Szemmel műsorban elmondta, azt tanítják a diákjaiknak, hogy vizsgálják a kiszivárogtató szándékait, de a közérdeklődésre számot tartó információkat hozzák nyilvánosságra.

Bárdos azt is elmondta. hogy újságírói karrierjében sok olyan fájdalmas pillanat volt – szégyelli is magát miattuk -, amikor dokumentumok „berepültek az ablakon”. „Ez utólag mindig súlyos lelki válságot okoz, még akkor is, ha a köznek érdeke, hogy a dokumentumokban szereplő állítások nyilvánosságra kerüljenek” – tette hozzá.

atv.hu