Milyen látni, hogy a Fidesz  lényegében hasonló megszorításokkal él, mint amelyekért Önt kiátkozták a világból?

 

Gyurcsány Ferenc: – Tanulságos. A politika fontos eleme a nehéz döntések elfogadtatása. De mi direkt próbáltuk elmondani, mi a helyzet és mit miért csinálunk. A Fidesz ezt kerülőutak sokaságával teszi, bár ez még nem lenne bűn. Azonban míg a mi kormányzati ciklusunk második felére nőni kezdtek a jövedelmek és a gazdaság, 2012-re 5 százalékos reálkereset csökkenés és recesszió következett be. A mi kiigazító megszorításunk tényszerűen sikeresebb, azonban a választók szemében sikertelenebb volt, mint a Fidesz-kormány hasonló intézkedései.

Ön szerint a Fidesz meg akarja kötni az IMF-hitelmegállapodást? Mire számíthat az ország ha lesz megállapodás és mire ha nem?
Gyurcsány Ferenc: – Stratégiai konfliktus van az IMF és a magyar kormány között. A kormány azért akar megállapodni, hogy folytathassa az eddigi politikáját, az IMF pedig azért, hogy ne. Nem tudom, ez az ellentét feloldható-e? De ha a kormány azt csinálja amit eddig, még nagyobb bajba kerülünk: beleragadunk a recesszióba, s a gazdasági válságot gyorsan szociális követi. Azt a hibát követi el az Orbán-kormány, amit a Medgyessy: a ciklus első felében kiköltekezett, a második felére maradtak a problémák. 2012-2014-ben nehezebb lesz, mint most.

Régiónk Európa egyik szegényháza, mint ahogyan már száz éve az. Lát-e törekvést a mostani kormány részéről ennek megváltoztatására?
Gyurcsány Ferenc: – Nem vitatom el, hogy mint minden kormány, az Orbán Viktoré is jószándékú, de ettől még rosszul kormányoznak szerintem. Van azonban egy nagy, kölcsönös tévedés. Mi úgy gondoltuk, az állam dolga az üzleti környezet feltételeit (út, iskola, stb.) biztosítani, a piac majd megoldja a többit. Utóbbira túl sokáig vártunk, rá kellett jönnünk, ha mondjuk Berettyóújfaluban nincs egy intenzív állami beruházás, azt a piac nem tudja pótolni. Van ahol többet kell a piacra bízni, máshol kevesebbet. A mostani kormány pedig mindenütt kevesebb piacot és több államot akar-írja a boon.hu