Meglehetősen érdekes és  provokatív felvetéssel állt elő Elizabeth Moon amerikai írónő, akinek a nevéhez elsősorban sci-fi művek köthetők.

 A BBC egyik adása azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy vajon milyen lesz a jövő háborúja? Ennek a műsornak volt az egyik vendége Elizabeth Moon. Minden vendégnek egy perce volt arra, hogy elmondja a témával kapcsolatos véleményét. Az amerikai sci-fi szerző úgy vélte, hogy minden embernek vonalkódot vagy azonosítóchipet kellene kapnia, így ugyanis elkerülhetők lennének a jövő háborúiban az esetleges civil áldozatok. Szerinte ez a megoldás alkalmas lenne a katonák egyértelmű azonosítására is és sokkal könnyebben felderíthetők lennének azok a katonák is, akik a konfliktus során polgári személyekre lőttek. A vonalkódokat rátetoválnák az emberek bőrére, míg az azonosítóchipeket beültetnék a bőr alá.

Moon szerint egy tetovált vonalkód vagy chip segítségével mindenkit gyorsan és 100 százalékos biztonsággal lehetne azonosítani. Elegendő lenne csak egy szkennert tartani a vonalkód vagy a chip fölé, s az eltárolt információk máris lekérdezhetővé válnának. Ennek a megoldásnak egyértelműek lennének az előnyei egy háborúban. „Így elkerülhetőek lennének az azonosítási hibák, amelyek az ártatlan emberek halálához vezethetnek. A fegyverek feljegyeznék, hogy milyen lőszerrel és mely célokra lőtt egy katona, ezáltal könnyen nyomon lehetne követni a fegyveresek harctéri tevékenységét. Az elrejtőzés vagy a másokkal való összetévesztés lehetősége egyaránt lehetetlenné válna, s egyszerűbben meg lehetne állapítani a hibázók felelősséget, akár azonnal, akár később is” – jelentette ki az egykor tengerészgyalogosként szolgáló írónő.