Az új Büntető törvénykönyv főbb   célkitűzéseit, legfontosabb változásait ismertették Sebestyén László és Zsiga Marcell országgyűlési képviselők csütörtökön, Miskolcon. A sajtótájékoztatón elhangzott, a módosításokra azért van szükség, mert a jelenlegi szabályozás sok esetben nem jelent elég visszatartó erőt, és azok a társadalmi igényekkel is összhangban vannak.  

 

 

A Büntető törvénykönyv megalkotásában Zsiga Marcell is részt vett. Emlékeztetett, 2010-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy rendet tegyenek az országban ennek, pedig egy jelentős állomása az új BTK megalkotása. Mint mondta, egy modern BTK-nak társadalmi egyeztetésen kell alapulni, ebben pártállástól függetlenül egyetértett minden képviselő, az egyeztetés pedig meg is történt.
– A Szentírás pedig egy olyan morális alap, zsinórmérték, melynek több parancsolatához igazodnia kell egy modern, európai Büntető törvénykönyvnek – hangsúlyozta Zsiga Marcell. Hozzátette, a modern korhoz azonban ugyanennyire kell alkalmazkodni, hiszen olyan új bűncselekmények jelentek meg, melyet még nem tudott megfelelően szankcionálni a jelenleg hatályos BTK.

Amennyiben az új törvénykönyvet elfogadják, a jövőben szigorúbban lépnének fel az új típusú gazdasági bűncselekmények elkövetőivel, az orvvadászat és orvhalászat és a kábítószer-kereskedelem ellen. Az elévülési idő minimuma 3-ról 5 évre emelkedne, a súlyosabb bűncselekmények pedig nem évülnének el. Hozzátette, álláspontjuk szerint törvény szintre szükséges emelni, hogy bizonyos esetekben – erőszakos jellegű és életellenes bűncselekmények esetén – 14 évről 12 évre szállítsák le a büntethetőség korhatárát.
– Úgy gondoljuk, egy 12 éves fiatal is beláthatja azt, hogy mit jelent a „Ne ölj!” „Ne lopj!” „Ne rabolj!” parancsolatok fogalma – mondta Zsiga Marcell-írja tudósításában az ön kormányzat hírportálja a minap.hu