Húsz éve, 1992. június 1-jén ünnepélyes kerek között adták át a Miskolci Rendőrkapitányság második rendőrőrsét az Avasi Rendőrőrst.

 

Az akkori őrsátadó rendezvényen Forgács László megyei rendőrfőkapitány és Tuza László Miskolc rendőrkapitánya vette át az Őrs épületét Csoba Tamás Miskolc Város Polgármesterétől. Az avatószalagot Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány vágta el. Az állomány nevében az épület kulcsát jelképesen Hajdú Attila őrsparancsnok vette át.

Az Avasi Lakótelepen az 1992-t megelőző időszakban körzeti megbízotti szolgálat volt, mely a Szentgyörgy u. 45. szám alatti lépcsőház alagsorában kapott helyet. Amikor 1992. június 1-jén megalakult az Avasi Rendőrőrs a Szentgyörgy u. 42. szám alatt található szolgáltatóház épületébe a fodrászat helyére költözött be a rendőri állomány. (A fodrászat pedig a Szentgyörgy 45. szám alá költözött, gyakorlatilag helyet cseréltek.) Ezt követően az őrs, a közterületi szolgálatot ellátó járőri állomány mellett rendelkezett már nyomozókkal is. A működési terület ekkor kizárólag az Avasi Lakótelepre szorítkozott.
Három rendőrőrs összevonásával 2002-ben (Avas, Hejőcsaba, Tapolca) alakult ki az Avasi Rendőrőrs mai működési területe, amely magába foglalja a lakótelepet, Hejőcsabát, Görömbölyt, Miskolc- Tapolcát, a Miskolci Egyetemet. Az összevonással létrejött Borsod-Abaúj-Zemplén Megye legnagyobb rendőrőrse.

Jelenleg az Avasi Rendőrőrs állománya 48 fő, akik közel 600.000 ember közbiztonságáért felelnek. Az elmúlt években jelentősen csökkent a területen a lakásbetörések száma. (Csak a lakótelepen 11 ezer lakás található, évente maximum 20 bejelentés érkezik.) Bár a lakosság nagyobb része rendelkezik személygépkocsival, mint 20 évvel ezelőtt és nagyon sokan az utcán kénytelenek parkolni, a gépkocsi feltörések száma szinte minimálisra csökkent. (Évente maximum 8-10 esetben érkezik bejelentés.) Hivatali munkaidőben átlagosan 5-8 megkeresés érkezik az őrs szolgálatban lévő állománya felé. A nap 24 órájában, váltásban 32 járőr járja az illetékességi területet.

A rendőrőrs osztály jogállású, parancsnoka Bodnár Roland százados. Elődei: Hajdú Attila, Temesvári László, Soltész Lajos, Kalapos István, Lőcsei János, Szerencsi Árpád. Az elmúlt 20 évben az őrs három városi kapitányt is nevelt, úgymint Kalapos István (Tiszaújváros), Lőcsei János (Szerencs, jelenleg nyugállományú) és Szerencsi Árpád (Mezőkövesd) személyében.