A helyi rádiók frekvenciáival való  trükközésre ad lehetőséget a médiatörvény múlt hét csütörtökön elfogadott módosítása, melynek során megnyílt a törvényes út, hogy kisebb, fideszes kötődésű „médiabirodalom” épüljön az északkelet-magyarországi régióban, ezt pedig ki is használják az önkormányzatok és pártközeli cégek.

 

Tavaly szeptemberben a Médiatanács pályázatot írt ki a Dió Rádió által használt gyöngyösi és hatvani helyi rádiós frekvenciákra. A 16 éve működő rádió mindkét frekvenciára pályázott csakúgy, mint a Mátra Centrum Kft., amely a két beadványon kívül három város, Miskolc, Ózd és Kazincbarcika frekvenciáit már korábban elnyerte.

A Kékestető sípályáit is üzemeltető cég ügyvezetője korábban Kobzi Tamás, Pálosvörösmart alpolgármestere volt, aki a választások után, 2011-ben Dobróka Tamás kezébe adta az irányítást. Ő Dobróka Lászlónak, a község független polgármesterének fia. Az összeférhetetlenségi szabályok miatt a megyei és települési önkormányzatok polgármesterének, alpolgármesterének közeli hozzátartozója vagy annak cége semmilyen esetben sem üzemeltethetett médiaszolgáltatót, a módosítást követően azonban már csak akkor nem lehet jogosult erre, ha az adott médiaszolgáltatás vételkörzete az érintett önkormányzat területét legalább húsz százalékban lefedi.

Baráti segítség

A Dió Rádió munkatársa azt állítja, szinte a zsebükben tudhatta a további működésükhöz biztosított frekvenciaengedélyt, mivel állításuk szerint a harmadik pályázó, a Rádió 1 egri érdekeltségének jóval kevesebb médiaszolgáltatási díj szerepelt az ajánlatában, mint a Dió Rádióé, a Mátra Centrum Kft. pályázata pedig összeférhetetlenség miatt érvénytelen lett volna. A rádió szerint ez az összeférhetetlenség a miskolci, ózdi, kazincbarcikai esetben is fennállt.

A 2010-es médiatörvény módosítását az indoklás szerint az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hatályon kívül helyezte a szabályozás egyes passzusait. A törvényt elfogadta ugyan a parlament, de Áder János egyelőre nem írta alá – azzal indokolta, hogy L. Simon László az utolsó pillanatban is módosított rajta. A parlament – mint azt Rogán Antal frakcióvezető a közrádióban elmondta – változatlan formában ismét elfogadja majd azt. A törvény – bár látszólag szigorítja az összeférhetetlenségekre vonatkozó szabályokat – bizonyos hivatkozási pontok révén éppen feloldotta azt. A Mátra Centrum Kft. ekkor már Eger és Heves frekvenciáit is birtokolta, ezeket – a Dió Rádió szerint utólag – a módosítás múlt hét csütörtöki elfogadásával tettek törvényessé a honatyák.

 

Az egyik, polgármesterhez közel álló forrásunk szerint Bíró Márk, a Fidesz észak-magyarországi regionális igazgatója jó kapcsolatot ápol a pálosvörösmarti vezetéssel és a 2010-es választások előtt a kampánytámogatásért cserébe frekvenciát ígért a Mátra Centrum Kft.-nek. Úgy tudjuk, Bíró a térségben kormányközeli médialánc kialakítását szorgalmazza, ugyanis a médiát tartja felelősnek korábbi veresége miatt, ezért a következő választásokra ezzel biztosítaná kampányát-írja a hvg.hu