Polgári védelmisek tettek esküt Miskolcon

 A polgári védelmi szervezetekbe  beosztott állampolgárok tettek esküt szombaton Borsod-Abaúj-Zemplén megye tíz településén.

Miskolcon – a központi ünnepségen – a városi sportcsarnok előtti területen sorakoztak fel az állampolgárok, önkéntesek és a Bükk Mentőcsoport tagjai, hogy esküt tegyenek. Encsen, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon, Kazincbarcikán, Ózdon, Edelényben, Tiszaújvárosban, Mezőkövesden és Tiszalúcon is hasonló eseményt rendeztek.
Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője ünnepi beszédében azt mondta: az országban hónapok óta tartó eseménysorozat Borsod megyei állomásán csaknem 1300-an tettek esküt arra, hogy a baj, a katasztrófák órájában a bajba jutottak segítségére sietnek.
Ehhez felkészültségre, tudásra, szervezettségre, valamint felszerelések sokaságára van szükség – tette hozzá.
A katasztrófavédelmi törvény kimondja, hogy a katasztrófák elleni védekezés nemzeti ügy – emlékeztetett arra utalva, hogy a 2010-es Borsod megyei rendkívüli árvíz, illetve a vörösiszap-katasztrófa idején is nagyon sokan akartak segíteni a mentésben.
A jogalkotó erre keresett választ, amikor megadta a polgári védelmi szolgálatban az önkéntes részvétel lehetőségét – tette hozzá.