Betonelemekkel kerítette körbe a helyi romatelepet, a közeljövőben pedig az egyik kapu lezárását is tervezi a délnyugat-szlovákiai Szered város önkormányzata, írta az Új Szó szlovákiai magyar napilap. Az intézkedést az önkormányzat szerint – jobb megoldás híján – a telep lakóit érő egyre több kifogás, panasz miatt hozta meg a település.

 

A romatelepen – amelyet az egykori cukorgyár jutányos áron eladott lakásai képeznek – mintegy kétszázan laknak. A település környéken lakó lakosaival támadó mind gyakoribb konfliktusok mögött a lap szerint a felhalmozódó szemét és a helyi romák „drogokkal való üzérkedése” áll.

A település a gát felől és a főút felől is megközelíthető volt egy-egy kapun át, azonban a gát felőlinél egyre nagyobb a szemétlerakat, hiába helyeztek ki szeméttároló konténereket. Egy közelben lakó azt mondta a lapnak, hogy a hátsó bejáratnál drogot árulnak, a kapu befalazása pedig véget vethet az üzletelgetéseknek.

„Az állandó panaszok és a szemét miatt döntöttünk a kapu teljes beépítése mellett. Ezt a lépést a romák képviselőivel, a vajdával és a házak alatt található telek tulajdonosával, a cukorgyárral is egyeztettük. Megbeszéltük, hogy a szeméttároló konténert bevisszük a telepre, a szemetet onnan hordják majd ki” – mondta az Új Szónak Martin Tomcáni, Szered polgármestere.

A település polgármestere azt állítja: a lépést egyeztették a helyi romák képviselőivel, ám az ott lakók mégis nehezményezik a korlátozást. Egyikük a napilap riporterének azt nyilatkozta, hogy őket senki nem kérdezte meg a lépésről, és azt rasszista indíttatásúnak tartják.