Gúr Nándi spanja beolvas Schmidt Mária történésznek

A magyar jobboldalt elemző  Mi a jobb? sorozatban Schmidt Mária történész, egyetemi tanár, a Terror Háza főigazgatója írását közölte a mandiner blog.

 

Schmidt hosszú fejtegetésében jobb- és baloldal 20. és 21. századi küzdelméről részletezte véleményét.

„Az újonnan kialakulófélben lévő rendszer nálunk is felülírja mindazt, amit a 20. század második felében megszoktunk” – írja. – „Sem a fizikai, sem a szellemi munkások, sem az alkalmazottak nem számolhatnak többé biztos munkahelyekkel, életük végéig kitartó, egyre növekvő nyugdíjakkal. Az sem garantált, hogy aki egyetemet végez, jobban fizető állást kap majd annál, mint akinek nincs diplomája. Az is látható, hogy az állam nem képes garantálni az egyre rövidülő munkahetet, az egyre hosszabb fizetett szabadságot és a többi ingyenes ellátást, például az ingyenes felsőoktatást, korlátlan orvosi ellátást. A demográfiai adottságok ellehetetlenítik a szociális ellátórendszerek változatlan formában való fenntartását. A hosszabb életkilátások és az alacsonyan meghúzott nyugdíjkorhatárok, az egyre tetemesebbre rúgó egészségügyi ellátási költségekkel együtt súlyos döntések elé állítják a politikai élet szereplőit. Azért szerencsés, hogy a magyar jobboldal centrális párttá vált, mert így az ellátásra szorulók érdekeit a lehetőségekkel mérve alakíthatják ki azt az új, működőképes struktúrát, ami mindazt képes megőrizni a szociális vívmányokból, ami megőrzésre érdemes és meg is őrizhető, miközben képes kigyomlálni belőle mindazt, ami túl nagy terhet rak a rendszerre és finanszírozhatatlan.

Kisebb, de jobban működő államra van szükség, a közigazgatás korszerűsítésére, mert a 21. század állami adminisztrációjának kötelessége, hogy az internet nyújtotta lehetőségekre építve biztosítsa, hogy az állami szolgáltatásokat a polgárok azonnal és közvetlenül igénybe vehessék. Ez azért is szükséges, mert az állami bürokrácia az elmúlt fél évszázadban olyan óriásira duzzadt, olyan bonyolulttá tette a legtöbb ügy intézését, hogy az mára a gazdasági fejlődés egyik legdöntőbb akadályává vált.”

Schmidt MáriaGondolatait összefoglalva azonban olyan mondatot írt le, amellyel kicsapta a biztosítékot. Schmidt így fogalmazott: „A 21. század kihívásaira nem lehet 20. századi válaszokat adni. Akikkel versenyezünk, sokan vannak, gyorsak, és nagyon ambiciózusak. Olcsó, kisigényű, jól képzett, szorgalmas munkaerő áll szemben a mi elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró dolgozóinkkal.”

A Munkások Újsága című online portálon először Kalmár Szilárd szedte ízekre a szöveget, külön kiemelve azt a nem kicsit félreérthető szöveget, hogy a gazdag jobboldali történész paternalista hangulatú fordulattal „dolgozóinkról” mondott ítéletet:

„Mit kezdene egy nógrádi állásinterjún, egy borsodi kisfaluban vagy egy szabolcsi romatelepen? Valószínűleg nézne bután és nagyon megbánná, hogy korábban hülyeségeket beszélt a honfitársairól” – írta a publicista. – „Mert a magyarok tudnak, akarnak dolgozni, de az egymillió munkahelyet csak ígérő kormány semmit nem tesz azért, hogy legyen munka. Külföldre sem segélyért mennek ezek az emberek, hanem dolgozni. Éppen ezért megalázó pont ettől a nőszemélytől az, hogy ilyen stílusban beszél azokról az emberekről, akik foggal körömmel ragaszkodnak munkájukhoz és belebetegednek a munkanélküliségbe.
Dühösek vagyunk. Joggal. Minket csak az oktasson ki, aki már bebizonyította, hogy ha kell tud dolgozni. Minket herék ne oktassanak ki! Olyan emberek ne papoljanak nekünk, akik életükben még nem dolgoztak egy napot sem!”

Komjáthi Imre, az Éjhségmenet egyik szervezőjeként országosan ismertté vált észak-magyarországi Gúr Nándor harcostársa, baloldali politikus bocsánatkérést követel:

„Nem vagyunk lusták! Nem vagyunk elkényelmesedettek! Nincsenek nagy igényeink! Igenis van felelősségtudatunk! Felháborítónak tartjuk, hogy az egyik főfideszes gyalázatos stílusban, gyalázatos tartalomban beszél rólunk, magyar munkavállalókról!
(…)
„Schmidt Mária kérjen bocsánatot a magyar munkavállalóktól, adófizetőktől” követeli Komjáthi Imre, egyúttal követeli hogy „az Orbán Viktor által meghirdetett nagy spórolás jegyében” mondjon le a Terror Háza állami támogatásáról is.
„A Munkát Kenyeret Tisztességes Béreket Egyesület elutasít minden hasonló stílusban megfogalmazott álláspontot. Nem kérünk a kioktatásból, a megalázásból. Partneri viszonyt és valódi munkahelyeket várunk.
Végezetül csak annyit, hogy nem vagyunk a „TI” dolgozóitok!”