Puccini kilép az utcára, a Tosca című opera első felvonását a miskolci közönség ingyen, a Szent István téren nézheti meg hétfőn, a második felvonásra szerdán kerül sor. A teljes művet pedig pénteken, az avasi kilátónál mutatják majd be, szintén jegyárak nélkül.

 

Több szempontból is kivételes az idei Bartók+Puccini Miskolci Operafesztivál, hiszen sokkal több ingyenesen látogatható rendezvénnyel készültek a szervezők, s az opera műfaját közelebb hozák a miskolciakhoz.
A debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila jegyzi a darabot, aki mint mondta teljes mértékben tud azonosulni Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elképzelésével, hogy szeretné, ha minél szélesebb körhöz jusson el a műfaj, s ennek érdekében ki kell vinni az emberek közé.

– Miskolc kifejezetten híres kulturális gyökereiről. Évek óta sikeresen rendezik meg itt az operafesztivált. Talán nem a Tosca lesz a világon az első, amikor klasszikus operát élő utcai környezetben szólaltatnak meg, de én nem tudok ilyenről. Az emberek ráébredhetnek majd arra, hogy nem kellenek előtanulmányok, hogy a történet, a zene elérjen hozzájuk – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.
Az előadás előzményeiről szólva a rendező elmondta, eredetileg az volt az elképzelésük, hogy a három felvonást, három különböző helyszínen adják elő, ám az Avasi kilátóhoz érve úgy vélték, jó ha mindhármat ott mutatják be, kiemelve a saját napóleoni korából, de belehelyezve egy hosszú háború utáni állapotnak megfelelő lepusztult, szétzilált környezetbe.

– A helyszínválasztással megnehezítettem a saját dolgom, de végül úgy határoztunk, hogy a három felvonás egyetlen estén is látható lesz az Avason, ahol Cavaradossi vára a tévétorony – emelte ki.
A közönség tehát részletekben és egészében is láthatja Puccini alkotását Vidnyánszky Attila rendezésében. Hétfőn az első, szerdán a második felvonást, a Szent István téren, az Avasi kilátónál pedig pénteken a teljes darabot. Az előadás ingyenesen látogatható-írja a minap.hu