Miskolci titkok nyomában. Miért szívatnak minket a befektetők? 1.

A BMW esetleges Miskolcra  települését kacsának minősítette Tompa Sándor miskolci önkormányzati képviselő. Tompa szerint erre a legjobb bizonyíték, hogy a legmagasabb rangú ember, aki megszólalt ebben az ügyben, az Kriza Ákos polgármester volt.
Tompa Sándor, aki öt ciklusban volt országgyűlési képviselő (Borsodból a legtöbb időt töltötte a Parlamentben), és 1998-tól önkormányzati képviselő, igazi vén róka. (Jelenleg a DK színeiben küzd.) Amiről ő nem tud, valószínűleg nem is érdemes tudni…
Mivel a szerző és Tompa Sándor együtt voltak katonák (na, ez egy vidám történet, de erről egyszer majd később), tegeződnek.
P.L.: Miért szívunk itt már 20 éve, miért nem akar senki Miskolcon gyárat építeni nekünk?
T.S: Azért ez túlzás. Vannak betelepülő cégek, kétségtelen, hogy a duplája is kevés lenne.
P.L.: Pedig itt az egyetem, a sztráda, a szakemberek, sok munkára éhező ember…
T.S.: Kétségtelen, de ez nem minden…Erre mondják a matematika nyelvén, hogy szükséges, de nem elégséges feltétel. Azaz több minden kell ezeken túl is: a város kisugárzása, vonzereje, a vezetők eltökéltsége, lobbiereje …És mindenekelőtt megfelelő nagyságú és infrastruktúrával jól ellátott (vagy ellátható) területek. Ezt nem úgy kell érteni, hogy ennek ott kell állnia, nyitható kapuval. Dehogy, a potenciállal kell rendelkezni.

 P.L.: Én úgy látom, a legnagyobb gond azokkal a területekkel van, ahol építkezni lehetne. Csak a mihez tartás végett. A kecskeméti Mercedes 200 hektáron építkezett. Miskolcon összesen nincs ennyi.

T. S.: Jól látod. (folytatjuk)