Tisztelt Pusztai  Úr!

 Kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Magyar Cement Kft. és jogelődei valamint az akkori ÁVÜ között 1994. augusztus 8. napján létrejött privatizációs adásvételi szerződés 3. sz. melléklete a Magyar Cement Kft. által megvásárolt gépeket és termelő berendezéseket tartalmazza. A listában 118. szám alatt került felvételre az 5.900 fm távolsági szalagpálya. Az adásvételi szerződés érvényességét jogerős bírósági ítélet megállapította. A szalagpálya tulajdonosa tehát a Magyar Cement Kft.

Holcim a tulajdonunkat képező Hejőcsabai Cementgyár területén termelő tevékenységet a jövőben sem folytathat, mert Magyar Cement Kft. kívánja a gyárat üzemeltetni.

Holcim lassan felfogva a következetes álláspontunkat, az Eszköz-perben született jogerős ítéletek után már rég nem az újraindítással próbálkozik, hanem el akarja lehetetleníteni a gyárnak a Magyar Cement Kft. részére történő birtokba adását követő működtetésének lehetőségét, hogy ezáltal fenntarthassák a külföldiek cement gyártási monopóliumát Magyarországon illetve a térségben.

Holcim időközben (1994 után) vásárolt néhány bányatelket, amely a kizárólagos tulajdonát képezi. Ezek nem nélkülözhetetlenek Magyar Cement Kft. számára a termelés újraindításához.

Üdvözlettel, Kálmán János