Akár tízezer domain használóját  is érintheti a Főváros által bevezetni kívánt névhasználati díj.
Miskolc város néhány hónapja kísérletet tett arra, hogy egy helyi rendeletben szabályozza a domain nevekben a „Miskolc” karakterlánc használatát. A város döntéshozói egy korábbi, névhasználattal összefüggő rendelet módosításával kívánták elérni, hogy csak az használhassa a domain nevében a Miskolc szót, aki erre a településtől engedélyt kér. Az engedélyezés ingyenes és illetékmentes lett volna, azonban a szakmai szereplők felháborodását látva az előterjesztő visszavonta előterjesztését.

 

 

Budapest még Miskolcnál is tovább merészkedve igyekszik szabályozni – többek között – a domain nevekben használt karakterláncokat. A Budapest név és változatainak – Buda, Budai, Budapest, Budapesti, Budapest Főváros, Budapest Fővárosi, Főváros, Fővárosi, Pest, Pesti, Pest-Buda, Pest-Budai – felvételéről, illetve használatáról 1994-ben életbe lépett rendelet alapján cégek ezrei kérték – és kapták meg – a névhasználatot.

A Fővárosi Közgyűlés június 20-i ülésnapjára beterjesztett „Javaslat a „Budapest” név és változatai felvételéről, valamint használatáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotására” című dokumentumból kiderül, hogy azon cégeknek, akik korlátlan időre kérik a „Budapest” karakterlánc használat egy domain névben azoknak 500 000 Ft-ot kell fizetniük ezért. domainabc.hu