1.Nyolc évvel ezelőtt beszálltunk …pontosabban befogtak minket egy Európai Unió nevű hálóba… hálózatba, onnan egy kalickába, melynek (látszólag) aranyból voltak a rácsai. Befogtak minket, ahogy a madárgyűrűző ornitológusok a vándormadarakat… befogtak minket, vadmagyarokat… bocs’, elírás… Helyesen: vadmadarakat. Befogták a csőrünket, és mi is befogtuk a csőrünket. Aztán befogtak minket az igájuk elé. (A Kis hercek mondja a darab elején, hogy „a vándormadarak húzása hozott a Földre.”…)

 

Mi, vadmadarak nem fogtuk be a csőrünket, ezért kiürítették a csűrünket. Nem volt már semmink, de a kalickaőrök azt gondolták, hogy a vadmadár majd még többet tejel… madártejet tejel az Európai Uniónak… mondjuk, magyar tejet. —Az akkori kalickaőrök pedig eladták még a rács (látszólagos) aranyát is, és rozsdás vassal pótolták.

2010-ben egy „vadmadár” kormány került hatalomra, és míly madártalanság – khm bocs’ elírás – modortalanság: ez a madárság megpróbálta keresni helyét a kalickában. És csipogott, hogy „ne nézzetek madárnak, nem tollas a hátam…!” No, ezért meg is rendfegyelmezték, hogy csak úgy szállt a tolla… a pihék még most is itt vannak a légben. Erre aztán a vadmadár, rájőve, hogy bezárták, még inkább repdesett kalickájában, szabad akart lenni, szabadságharcot vívni a kalickán belül, kivívni a kalickaszabadság jogát (kalic-kakalic-kakalic-kamaja… – ahogy korábban dalolták a madárság mozgalmi dalát a békeTÁBORTŰZ mellett.)

2.

Volt egy színész, aki aranykalickában lakott. Onnan bármikor kirepülhetett, ki is repült, keresni alkalmi párkapcsolatokat… dürgés idején. Mindeközben, ha szerepet kapott az ornitológiai orfeum lombkoronájában, szépen dalolt.

Egyszer azonban nem madárként, hanem privát emberként szólalt meg. Nem dalolt, de beszélt. És szava nem volt az akkori kalickaőrők fülének muzsika, ezért megfegyelmezték, csak úgy szállt a tolla. És repült az aranykalickából. Mint a madár.

Most egy másik aranykalickában lakik… de itt is nekirepül mindenféle rácsnak, vergődik rácstól rácsig.

Talán e madár nem bírja a egyhelybenvaló lét történetnélküliségét, és bezártságát. (?)

Ezt a szürreális állatmesét Calvero írta, a jómadár