A szétszóratás emléknapja alkalmából  rendezett koszorúzási ünnepséget péntek délután a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének miskolci csoportja. Az eseményen minden évben a minorita szervezetesek 62 évvel ezelőtt történt elhurcoltatására emlékeznek.

 

Gróf Lajos, a KÉSZ miskolci tagja elmondta, ebben az évben már nyolcadik alkalommal koszorúzták meg a minorita rendház épületén található emléktáblát, nyolcadszor emlékeznek a helyszínen az 1950. június 17-én éjszaka történtekre.
– Miskolc történetében az elmúlt évszázadokban mindig fontos szerepe volt a szerzeteseknek, elég csak az elmúlt években és jelenleg is zajló kolostorromok feltárására gondolni – mondta Gróf Lajos. Mint mondta, az összes helyi rend közül a legjelentősebb azonban a minorita rend, őket vitték el 62 éve az ÁVÓ-sok a Hortobágyra.

– A szerzetesek elhurcolásával az volt a cél, hogy ellehetetlenítsék az egyházak működését – hangsúlyozta Gróf Lajos, hozzátéve, hogy rengeteg miskolci lakost is elhurcoltak akkoriban a városról, jövő hét vasárnap rájuk emlékezünk majd a Széchenyi utcán, a Kazinczy könyvesbolt falán található emléktáblánál, ott Rétvári Bence államtitkár mond majd beszédet. minap.hu