Olcsóbb lesz a mobilozás a külföldi nyaralás alatt az unió „támogatása” miatt!

A mobilszolgáltatók nem rohantak  hanyatt-homlok, hogy megfeleljenek az Európai Unió legújabb rendeletének, mely 2012 július 1-től kényszeríti a szolgáltatókat arra, hogy roaming tarifáikat tovább csökkentsék. Az idei rendelet különlegességét az adja, hogy az Unió most első alkalommal maximálja a külföldi internet használat díjait. Ez éppen ránk is fért, hiszen a szolgáltatók – mondhatni – pofátlanul magas tarifákat alkalmaznak a külföldi netezésre.

 

A telefonálás díjait már évek óta folyamatosan csökkenő módon korlátozza az uniós rendelet. Ehhez a magyar szolgáltatók kínosan alkalmazkodnak, a roaming alap tarifák mindhárom nagy szolgáltatónál megegyeznek a 2011-es rendelet által előírt maximummal. Uniós országból Magyarországra való mobilozás tarifái jellemzően: 118,50 Ft/perc hívásindításnál, 37,20 Ft/perc hívásfogadásnál és 37,20 küldött SMS-enként. A magyar nyaralót különösen érdeklő Horvátországban a T-Mobile-nál ettől sokkal drágább telefonálni, a Vodafone és Telenor esetében az uniós tarifák érvényesek Horvátországra is. Igaz viszont, hogy a T-Mobile az egyetlen, amelyik egy – még a 2012-es rendeletnél is kedvezőbb tarifát is meghirdetett Unión belülre: a számlás ügyfelek által igénybe vehető Travel & Talk roaming tarifával 85 Ft-os percdíjjal lehet hazatelefonálni és 30 Ft-os percdíjért hívást fogadni.
Ez utóbbi tarifa már bőven megfelel az idei rendeletnek is, mely a kedvezőtlen forint árfolyam és a magas ÁFA miatt csak valamelyest csökkenti az alkalmazható tarifákat. A várható maximum bruttó díjak 2012 július 1-től: 110 Ft/hívásindítás, 30 Ft/perc hívásfogadás és 34 Ft SMS díj.

A külföldi internetezés drámai változások előtt
Graur Tamás az internetet.hu távközlési szakértője szerint a külföldi internetezés 2012 július 1-től komoly változások előtt áll. Mindezidáig az Unió a szolgáltatók egymás közt alkalmazandó nagykereskedelmi tarifáinak maximálásával próbálta kordában tartani az internet roaming költségeit, de ez semmilyen hatással nem volt a fogyasztói árakra.
Jelenleg a T-Mobile 610 Ft-ot, a Telenor pedig 595 Ft-ot számláz megabájtonként. Tehát ha az egyszeri magyar kiránduló például Ausztriában gondtalanul megnyitja az index.hu-t, akkor máris lekettyen úgy 1000 Ft a számláján…
A Vodafone-nál ugyan az alaptarifa horrorisztikus (2.334 Ft/MB!), de itt különböző napi-, heti- és havijegyekkel lehet internetezni, melyek tervezhetőbb költségeket eredményeznek. Pl. egy 690 Ft-os napijegyért 25 MB internet forgalmat kapunk, vagy az okostelefonokhoz kitalált Európa napijeggyel – ami 990 Ft-ba kerül – 50 MB internet forgalom jár és az itthoni percdíjakkal telefonálhatunk.
Nade! Július 1-től a megabájtonként alkalmazható maximum tarifa nettó 70 eurócent, azaz kb. 266 Ft. Bizonyára erre a díjra fog változni az alaptarifák díja, kérdéses, hogy milyen csomagokat és „jegyeket” találnak ki a szolgáltatók. Minden esetre érdemes lesz majd utazás előtt egy kicsit számolgatni és böngészni a csomagok között.

Továbbra is óvatosan kell majd bánni az internetes telefonálási lehetőségekkel (pl. Skype, Viber és társai), hívja fel a figyelmet Graur Tamás az internetet.hu -tól. Ha ezekkel telefonálunk mobilnetet (és nem wifit) használva, a generált forgalom díja még a csökkentett internet tarifák mellett is magasabb lesz, mintha normál módon telefonálnánk a mobilon.

Szép jövő
A szolgáltatók a feketelevest továbbra is éves adagokban kapják az Uniótól. A mobilinternet megabájtonkénti maximum díja jövő nyáron nettó 45, 2014 július 1-től nettó 20 eurócentre csökken. Akkor a telefonálás maximum tarifái is a jelenleginek közel a felére esnek.
2014-től ráadásul megjelenik a szabad roaming szolgáltató választás, azaz kártyacsere nélkül lehet akár külföldi szolgáltatóval telefonálni és netezni. Persze szigorúan csak Unión belül! graur.tamas@internetet.hu