Meghívták Schmitt Máriát Borsodba, egy szociotúrára, lássa a saját szemével, miként élnek a nincstelenek a térségben

A borsodi éhségmenet tagjaiból  megalakult Munkát, Kenyeret Egyesület szervezi. A tagdíj egy fémpénz lesz.
Egy-két héten belül közmunkás-szakszervezetet alakít a borsodi Munkát, Kenyeret Egyesület. Céljuk az, hogy szeptemberre elérjék az ötezres taglétszámot. Ez nem lenne lehetetlen, hiszen jelenleg 150 ezernél is többen dolgoznak közmunkásként az országban. A tagdíj egy darab fémpénz lenne. Minderről Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret Egyesület elnöke beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában.

 

A hatgyermekes edelényi gyári munkás, a februári éhségmenet egyik szervezője elmondta: egyesületük nem akart abba a hibába esni, hogy nem tud rendszeres elfoglaltságot nyújtani a tagjainak, csak azt mondja, hogy „jó gyerekek, majd legközelebb is szervezünk egy tüntetést egy-két hónap múlva”. Szerinte így szépen lemorzsolódna a csapat. „Jött a halmaji eset, amikor kiderült, hogy embertelen körülmények között dolgoztatják a közmunkásokat, és a bérüket sem fizetik ki időben. Végül a figyelemfelhívásunk sikerrel zárult, mert este tíz után egy motoros futár vitte ki mindenkinek a bérét. De sorra jöttek a történetek, hogy hol a bért nem kapják meg a közmunkások, hol embertelen körülmények között dolgoznak, és kiderült, hogy nekik semmilyen érdekvédelmük nincs. Másrészt ezek az emberek semmilyen munkás öntudattal nem rendelkeznek, sőt a maradék méltóságukat is elveszik, ők az „útkaparók”, egy arctalan tömeg. Ezután döntöttük el a szakszervezet megalakítását” – mondta a hvg.hu-nak Komjáthi Imre.

Az egyesület elnöke beszámolt arról is, hogy november végén indítanak egy menetet Nógrád megyéből Nyíregyházára, de nem autópályán, vagy főúton, hanem – ahogyan ők mondják – a cselédúton mennének. Ezt az utat tagtoborzásnak szánják.

Komjáthi Imre elmondta még, hogy a múltkori írása után meghívták Schmitt Máriát Borsodba, egy szociotúrára, lássa a saját szemével, miként élnek a nincstelenek a térségben. „Szerintem ő is úgy lesz vele, mint Lengyel László, aki azt mondta: a II. kerületből Kelet-Magyarország nem látszik, és az értelmiség feladata, hogy ezt láthatóvá tegye, különben nagy gond lesz” – indokolt.