Tálib fegyveresek megtámadtak csütörtökön késő este egy tóparti szállodát Kabul közelében, több embert megöltek, és túszokat ejtettek – közölte a rendőrség. A támadás célpontja a Szpozsmaj hotel volt a Kabul melletti népszerű pihenőhelyen, a Karga-tó partján. A friss hírek szerint hajnalban megrohamozta az afgán rendőrség a szállodát, és kiszabadították a túszokat.

 

A páncéltörő rakétákkal, gépkarabélyokkal és pisztolyokkal felszerelkezett lázadók az épületben tűzharcot vívtak a biztonsági emberekkel, többen meghaltak – mondta a kabuli rendőrség illetékese. A támadók megöltek néhány civilt, túszokat ejtettek – köztük nőket és gyerekeket -, és elbarikádozták magukat a szállodában.

A tálibok jelentkeztek a merénylet elkövetőiként. Azzal indokolták az akciót, hogy a szállodában tehetős afgánok és nyugatiak „vad partikat” tartanak csütörtök esténként, a muszlim világban szokásos pénteki heti pihenőnap előtt.

A friss hírek szerint hajnalban megrohamozta az afgán rendőrség hajnalban a szállodát. Az akcióban két támadót megöltek, a túszokat – 18 civilt és két katonát – kiszabadították – közölte az afgán belügyminisztérium.

Előzőleg a Szpozsmaj hotel legalább három biztonsági őre és egy rendőr halt meg a támadókkal vívott hatórás tűzharcban.

Bő két hónapja Kabul szigorúan őrzött diplomata- és kormányzati negyede ellen intézett összehangolt támadást több tucat tálib fegyveres.