A változások évének nevezete a 2011-2012-es évadot Szabó Péter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a társulat évadzáró ülésén csütörtökön.

Megfogalmazása szerint az elmúlt évadban számos változás történt a zenekar életében, ugyanakkor az együttes tudatosan törekedett arra, hogy mindebből a közönség csak a folyamatosan magas szakmai színvonalat érzékelje.
Emlékeztetett arra, hogy a miskolci önkormányzat az elmúlt év novemberében létrehozta a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.-t, mely a megszűnő Miskolci Szimfonikus Zenekar feladatait látja el 2012. április 1-től. Mint mondta, bár a szerkezeti átalakulás nem érintette a művészeti munkát, mégis egy új korszak vette kezdetét.
A 2011-2012-es évadban a zenekar 62 koncertet adott itthon és külföldön, a fellépéseket összességében csaknem 15 ezren látták. A Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából, a zenekar ritka Kodály-műveket játszott lemezre, a felvétel a Hungaroton gondozásában jelenik meg várhatóan idén decemberben.
Szabó Péter felidézte, hogy az évadban világhírű művészek – Lilya Zilberstein zongoraművésznő és Oliver von Dohnányi, Kocsis Zoltán, valamint Aldo Sisillo karmesterek – is felléptek a zenekarral.
A jövő évad kínálatáról szólva elmondta: elfogadta meghívásukat Szergej Nakarjakov, akit a világ egyik legkiválóbb trombitaművészeként tartanak számon, a zenekart pedig Karolosz Trikolidisz, Gál Tamás és Nicolaus Richter is vezényli.
Az évadzáró társulati ülésen adták át az Évad zenésze kitüntetést, amelyet a társulati tagok szavazatai alapján ezúttal a nyugdíjba vonuló Miklós-Dienes András brácsaművész, a brácsa szólam vezetője érdemelt ki.